Hirdetés

Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője „hajmeresztőnek” nevezte, hogy Brüsszelben a múlt héten megszavazták a „kötelező migránskvótát” a belügyminiszterek tanácsának ülésén. Hangsúlyozta: Brüsszel ezzel tovább bátorítja az embercsempészeket és meghívót ad a migránsoknak. Úgy vélte: Brüsszel visszaél a hatalmával, amikor bevándorlóországot akar csinálni Magyarországból. Emlékeztetett: a magyarok népszavazáson mondták ki, hogy nem kérnek a kötelező kvótákból.

Kijelentette: Brüsszel az önfeladás útjára lép ezzel a döntéssel, hiszen olyan politikát képvisel, amelynek célja, hogy a keresztény civilizáció eltűnjön. Arra is felhívta a figyelmet: a magyar baloldal is megszavazta a migránskvótára vonatkozó terveket az Európai Parlamentben. Mi azonban nem akarjuk, hogy Magyarország bevándorlóország legyen – jelentette ki.

Rétvári Bence, a belügyi tárca államtitkára azt mondta: az elmúlt 8 évben számtalan kvótaterv bukott már el az EU-ban, ezért kerestek most egy olyan módszert, amellyel ki lehet kerülni a tagállamok teljes egyetértését. A belügyi tanácsban ugyanis lehet minősített többséggel dönteni, hiszen a múlt csütörtökön úgy fogadták el ezt a javaslatot, hogy Magyarország és Lengyelország ellene szavazott, Litvánia, Szlovákia, Málta és Bulgária pedig tartózkodott – tette hozzá. 

Megkérdőjelezte a döntés jogállamiságát arra hivatkozva, hogy 20 perccel a javaslat kiküldése után volt a szavazás.

Korábban írtuk