Fotó: MTI/Kovács Tamás, szerk.
Hirdetés

Amint arról beszámoltunk, a Demokratikus Koalíció tavaly megválasztott XI. kerületi polgármestere, László Imre az önkormányzat testületi ülésen kifejtette, szerinte Adolf Hitler megérdemelte, hogy a Time magazin – valójában 1938-ban – az év emberének választotta.

„36-ban vagy 37-ben a Time magazin Hitlert az év emberének választotta. Megérdemelte? Meg. Mert az a munkája, amit addig kifejtett, az gyakorlatilag Németország felemelkedését hozta, méghozzá látványosan, a világgazdasági válság után” – fogalmazott a Gyurcsány-párt politikusa.

Az újbudai polgármester mindezt egy közterület-elnevezési vita után mondta, amely arról szólt, hogy legyen-e a XI. kerületben Nelson Mandela park vagy sem.

Dr. Simicskó István, Újbuda országgyűlési képviselője mélyen megdöbbent az elhangzottakon.

Korábban írtuk

– Sokkoló a kijelentés. Politikusként, Újbuda országgyűlési képviselőjeként én kérek elnézést a nevében mindenkitől, főként a holokauszt áldozataitól, hiszen a II. világháború alatt végrehajtott, a nemzetiszocialista német kormány által eltervezett és irányított népirtás hatmillió európai, zsidó származású ember halálát okozta.

Ennek a borzalomnak a kitalálóját és végrehajtóját méltatni mérhetetlenül felháborító, tiszteletlen és elítélendő – nyilatkozta Simicskó István.

– Hitler az emberiség ellen elkövetett bűneivel, a faji megkülönböztetéssel, sok millió ember halálát és szenvedését okozó XX. századi tömeggyilkos. Az 1925-ben megjelent Mein Kampfjában lefektette a nácizmus ideológiáját, melyben alacsonyabb rendűnek nevezte a szláv népeket és hivatalos politikájává tette a zsidóság kiirtását. Tettei és cselekedetei minden jóérzésű embert mélyen taszítanak.

Fotó: T. Szántó György/Demokrata
Simicskó István

Simicskó István szerint felfoghatatlan, hogy a kerület DK-s polgármestere pozitív jelzőkkel illette és dicsérte az antiszemitizmus beteg gondolkodású szereplőjét. 

– Biztos, hogy Hitler jól be tudta fűzni a cipőjét és be tudta gombolni az ingujját, de ettől még a XX. század legvisszataszítóbb személyisége volt, az 1938-as Time magazin előtt is és utána is. Nem való a közéletbe az a politikus, aki nem tiszteli a választóit, az embereket. A DK-nak el kell döntenie, elhatárolódik a személyétől vagy egyetért polgármestere véleményével! – fogalmazott a kereszténydemokrata politikus.