Fotó: Szijjártó Péter, Facebook
Hirdetés

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az ENSZ-közgyűlés ülésén mindenekelőtt azt hangsúlyozta, hogy a második világháború óta napjainkban van legrosszabb állapotában a globális biztonság, soha nem volt még ekkora a veszélye a harmadik világháború kitörésének, ezért a világszervezetnek az élére kell állnia minden terrorellenes és béketörekvésnek.

Ennek kapcsán a világ újbóli blokkosodása ellen is felszólalt, mondván, hogy minél később rendeződik az ukrajnai és a közel-keleti helyzet, annál nagyobb ennek az esélye, márpedig ezen Közép-Európa és Magyarország egyszer már súlyosan rajtaveszített, ezért ehelyett konnektivitásra, kölcsönösen előnyös együttműködésre lenne szükség.
Szavai szerint ehhez vissza kell hozni kölcsönös tiszteletet a nemzetközi politikába. „Ez rendkívül fontos ahhoz, hogy a veszélyek korából a béke korát teremtsük meg, illetve a fenntartható fejlődés korszakát” – fogalmazott, hozzátéve, hogy az ENSZ-nek vezető szerepet kell betölteni ezen erőfeszítésekben.

Leszögezte: az ENSZ épp azért jött létre, hogy platformként funkcionáljon az ellenséges államok között. „És mi azt szeretnénk, hogy a szomszédunkban zajló háború mielőbb véget érjen, a Közel-Keleten pedig a terrorellenes műveletek sikerre vezessenek. Tehát az ENSZ-nek most az a fő feladata, hogy fellépjen a béke érdekében, és segítsen a terrorellenes küzdelem sikerre vitelében” – jelentette ki.

Kitért arra is, hogy az ukrajnai és a közel-keleti háború esetében is fennáll az eszkaláció kockázata. „Jól látszik, hogy erre vonatkozóan vannak is törekvések. Vannak törekvések arra, hogy mind az Ukrajnában zajló háborút, mind pedig a közel-keleti konfliktust kiterjesszék további országokra” – húzta alá.

Korábban írtuk

„Arra kérném a főtitkár urat és a tagállamokat is, hogy minden tőlük telhetőt tegyenek meg azért, hogy elkerüljük az eszkalációt Ukrajnában és a Közel-Keleten, mert amennyiben akár egyetlen más ország is belevonódik bármely konfliktusba, akkor az nem áll meg azon ország határán, és így reálissá válhat egy regionális, sőt globális háború fenyegetése” – mondta.

Szijjártó Péter globális érdeknek nevezte a gázai terrorellenes műveletek sikerét, illetve arra is felhívta a figyelmet, hogy meg kell előzni a harcok átterjedését Libanonra, ezért segíteni kell a bejrúti kormányt.

„Ugyanígy, az ukrajnai háborúban is minél többen szállítanak fegyvert, minél több fegyvert szállítanak, annál hosszabb lesz a háború, annál több ember hal meg, annál nagyobb pusztítás jön, és minden egyes nap a háborúban sajnos magával hozza a továbbterjedés veszélyét” – vélekedett.

„Látszik, hogy itt is vannak törekvések arra, hogy különböző országokat beleprovokáljanak a háborúba. Nekünk, európaiaknak, NATO-tagoknak most az a legfontosabb feladatunk, hogy megakadályozzuk egy esetleges NATO-Oroszország konfliktus kirobbanását, ugyanis az nyilvánvalóan a harmadik világháború kitörésével megegyezne” – tette hozzá.

Ezzel kapcsolatban pedig reményét fejezte ki, hogy a globális békepárti többség hangja fel tud erősödni az ENSZ-ben a transzatlanti világ „háborús pszichózisával” szemben.

A miniszter közölte, hogy Magyarország kész segítséget nyújtani minden olyan törekvésben, amelynek a célja a béke előmozdítása, az országok közötti kulturált együttműködés.

„Mi őszinte, nyílt, békepárti külpolitikát folytatunk, egy olyan külpolitikát, amely a kölcsönös tiszteletre törekszik. Ezért látható, hogy bár mi a nyugati szövetségi rendszerek tagjai vagyunk, NATO- és európai uniós tagországok, de tudunk beszélni a keleti országokkal is” – húzta alá.

„Magyarország azon kevés államok egyike a világon, amelyek a szélrózsa minden irányába és a politikai rendszerek minden irányába képesek értelmes párbeszédet folytatni” – jegyezte meg.

„Megbízható szövetségesként számíthatnak Magyarországra, amikor a béke melletti kiállásról, emberi életek megmentéséről, a terrorszervezetek elleni harcról van szó” – összegzett.