Fotó: T. Szántó György/Demokrata
Hirdetés

Sorban mondanak fel a szakemberek Pécs közszolgáltató cégeinél, a közterület-fenntartásért és ivóvíz-szolgáltatásért felelős cégek éléről olyan vezetők is távoznak, akik évtizedek óta ott dolgoztak.

Kiss Tibor, aki huszonöt évig vezette a BIOKOM Pécsi Városüzemeltetési és Környezetgazdálkodási Kft.-t, már decemberben bejelentette távozását, de a Pécs Aktuál értesülései szerint otthagyja a céget Zalayné Cseresznyés Tímea beruházási és üzemeltetési igazgató és Bokor Károly közfeladat-koordinációs vezető is. Szintén felmondott Sándor Zsolt, a város vízellátását végző Tettye Forrásház vezérigazgatója.

Noha október óta számos személycsere történt a városi cégek élén, ez inkább arról szólt, hogy az új baloldali városvezetés, ahol csak lehetett, a saját embereire cserélte a korábbi igazgatókat. Ahogy azt korábban mi is megírtuk, Péterffy Attila a Zsolnay Örökségkezelőnél dolgozó elismert szakemberek közül többeket eltávolított a cégtől, és duplájára emelt fizetésekért saját embereivel töltötte fel a megüresedő pozíciókat. Ennek az lett a vége, hogy a cég tartalékai annyira megfogyatkoztak, hogy a fizetésképtelenség szélére sodródott Pécs legfontosabb kulturális vállalkozása.

Említhetnénk a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt.-t is, ahova tavaly decemberben nevezték ki vezérigazgatójának Szabó Szilárdot, akinek a baloldali többségű testület 1,8 millió forint havi bért szavazott meg nemrég, ami kis híján duplája a korábbi vezérigazgató javadalmazásának.

Korábban írtuk

Ez a mostani eset annyiban más mint a korábbiak, hogy nem Péterffy Attila rúgja ki a vezetőket, hanem a vezető szakemberek maguktól mondanak fel, részben szakmai okok miatt, részben mert úgy érzik, ellehetetlenül a munkájuk a városvezetés miatt.

– A balliberális városvezetésen belül az elmúlt kilenc hónapban eluralkodott a döntésképtelenség. Számos, a város hatáskörébe tartozó ügyben nem születnek döntések, ha pedig a cégvezetők hivatalos levélben fordulnak az önkormányzathoz, gyakran választ sem kapnak. Sokaknak ebből lett elegük, ezért mondanak fel – osztja meg értesüléseit a Demokratával Őri László, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke, Pécs korábbi alpolgármestere. 

Fotó: T. Szántó György/Demokrata
Őri László

Szerinte a folyamat aggodalomra ad okot, ugyanis olyan szakemberek is távoznak, akiket nagyon nehéz lesz pótolni, így egyrészt csökkenhet a városi közszolgáltatások minősége, és ha a hozzáértő irányítás hiányában a munkakörülmények tovább romlanak, felmondási hullám indulhat a cégeknél.