Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Donáth László evangélikus lelkész, volt szocialista párti parlamenti képviselõ beszél Mécs Imre 1956-os halálraítélt, a Szabad Demokraták Szövetségének egykori alapítótagja, volt országgyûlési képviselõ temetésén az Óbudai temetõben 2023. február 10-én.

A Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság június 12-én bűnösnek mondta ki Donáth Lászlót kétrendbeli, folytatólagosan elkövetett szeméremsértés, valamint testi sértés vétségében, amiért még 2019-ben több alkalommal szexuálisan zaklatta és a vád szerint egy vita alkalmából fojtogatta is az általa vezetett Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház egyik dolgozóját. A bíróság mindezekért egymillió forint pénzbírsággal sújtotta a momentumos EP-képviselő, Donáth Anna édesapját.

Hirdetés

A volt MSZP-s országgyűlési képviselőt először tárgyalás megtartása nélkül, büntetővégzésben ítélte a bíróság két és fél év felfüggesztett börtönre, azonban Donáth a tárgyalás megtartását kérte, az eljárás végén pedig csak becsületsértésben találták bűnösnek, jelentősen enyhítették büntetését és csupán hatszázezer forint pénzbírsággal sújtották. A szeméremsértés esetében az eljárást megszüntették.

Az ügyészség azonban az ítélet hatályon kívül helyezését kezdeményezte éppen azért, mert a bíróságnak – az eljárás megszüntetése esetén is – törvényi kötelezettsége lett volna megállapítani a tényállást a szeméremsértés vétsége miatti eljárásrészben.

A Fővárosi Törvényszék helytadott az ügyészségi indítványnak, hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet és új eljárás lefolytatására kötelezte a II. és III. Kerületi Bíróságot. A múlt héten kihirdetett, elmarasztaló ítélet ellen a védelem már a tárgyaláson bejelentette a fellebbezést, az ügyészség azonban három nap gondolkodási időt kért. A vádhatóság álláspontja szerint a pénzbüntetés nem bír elég visszatartó erővel, ugyanis az, hogy a vádlott az ítélet szerint munkakörét és bizalmi viszonyát használta fel az elkövetéshez, fokozza a társadalomra való veszélyességet.

Az ügyészség ezért azt indítványozza, hogy a bíróság felfüggesztett fogházbüntetetésre ítélje Donáth Lászlót. Miután mindkét fél fellebbezést nyújtott be, biztossá vált, hogy az elsőfokú ítélet nem emelkedik jogerőre, az eljárás másodfokon a Fővárosi Törvényszéken folytatódik majd.

(forrás)

Korábban írtuk