Hirdetés

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője arról beszélt, hogy szerinte a magyar és az európai jogot is sérti a CATL akkumulátorgyár Debrecenbe telepítése, ezért párttársa, Jávor Benedek panaszt is tett Brüsszelben.

A beruházás sérti például a termőföldvédelmi törvényt, az ugyanis kimondja, hogy az átlagosnál jobb minőségű föld nem minősíthető át. Egy európai norma az emberek tájékoztatását írja elő, egy másik a környezeti hatás kellő felmérését – sorolta, hangsúlyozva: egyiket sem sikerül betartani.

Hozzátette, Debrecenben indokolt lenne a vízhasználati engedélyek felülvizsgálata, mégis egy nagy vízigényű gyárat engedélyeznek. Azt kérte a kormánytól: gondolja meg ezt a szerinte súlyosan környezetszennyező, a vízbázisokat veszélyeztető, a jövő generációk életét megnyomorító és hozzáadott értéket nem tartalmazó tervet, és álljon át egy környezetvédő megoldásra.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára kifogásolta, hogy „Jávor Benedek ismét a hazáját mószerolja”.

Korábban írtuk

Felhívta a figyelmet arra, hogy az unió szinte mindent az elektromos autózásra tett fel, 2035-től csak ilyen autókat lehet forgalomba hozni. Ezért sok ország törekszik arra, hogy ezen új iparágak központjává váljon. A kérdés így az: lesz-e Magyarországon autógyártás a jövőben. Megjegyezte, az iparághoz más most is 160 ezer munkahely kötődik. 

Szigorú környezetvédelmi szabályok vannak érvényben, ezek betartása minden beruházónak kötelessége – emelte ki.

Szólt a Párbeszéd azon javaslatairól, amelyek szerinte nem szolgálják az ország érdekét, ilyennek nevezve a fegyverküldést Ukrajnába.