Szabó Tímea az EBESZ varsói parlamenti ülésén mondott beszédet. A baloldali képviselő hosszasan értekezett arról, hogy a magyar kormány mindent rosszul csinál, szerinte Magyarország az EU trójai falova, valamint a magyar érdekérvényesítés egyik legfontosabb eszközének, az uniós vétó intézményének eltörlésére is felszólította a megjelenteket.

Hirdetés

„Nem engedhetjük meg egyik európai tagállamnak sem, hogy Oroszország trójai falova legyen!” – fogalmazott beszédében.

Leszögezte: „Mi mindannyian tudjuk, hogy egy közösség csak annyira erős, mint a leggyengébb tagja”. A politikus szerint vannak olyan kormányok, amelyek elárulták Európa közös értékeit, és megszegték a közös szabályokat. Szerinte vannak olyan kormányok,amelyek Oroszország barátságát választották ahelyett, hogy teljes mellszélességgel kiállnának Ukrajna mellett. Szabó azt is megemlítette, hogy a magyar kormány még nem ratifikálta Svédország és Finnország NATO-csatlakozását.

Szabó Tímea kiemelte: „Az 52 országból érkezett 200 parlamenti képviselő egyhangúlag elítélte az orosz agressziót. Zelenszkij ukrán elnök beszéde után csak a Fidesz és a Mi hazánk delegáltjai nem álltak fel a teremben. Pedig a taps az ukrán emberek melletti kiállásról szólt”. Beszédében Szabó elmondta, hogy drasztikus lépéseket kell tenni az illiberális kormányokkal szemben, ilyen lehetne például az EU-s vétójog eltörlése.

Korábban írtuk