Hirdetés

Szabó Tímea (Párbeszéd) úgy értékelt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szabadjára engedte a koronavírus-járványt. Álláspontját a közel 1200 halálos áldozattal, a rekordokat döntő fertőzésszámmal és a kevés teszttel indokolta. Hozzátette: Európában mindenhol korlátozásokat vezettek be a kormányok, Orbán Viktor és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere viszont még mindig agyonhallgatja a járványt, hogy az emberekben hamis biztonságérzet alakuljon ki. Mindezt azért, mert közeleg két hosszú hétvége és nehogy üresen maradjanak Mészáros Lőrinc hoteljai – hangoztatta.

Bírálta a kormány által az Országgyűlésnek pénteken benyújtott, a járványügyi intézkedésekkel kapcsolatos törvényjavaslatot, amelyben szerinte egyetlen érdemi intézkedés sincsen. Valódi intézkedéseket, több tesztet, azonnali, nyolcvan százalékos egészségügyi dolgozói béremelést követelt, valamint a tömegrendezvények betiltását, korlátozásokat a szolgáltatói szektorban, a vállalkozások, munkavállalók bérének pótlását, továbbá az alapjövedelem bevezetését sürgette.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára azt mondta, az alapjövedelem Finnországban csúnyán elbukott, rengeteg pénzbe került és nem kezdtek el tőle többen dolgozni. Kifogásolta, hogy az ellenzék a koronavírus-járvány halottainak számával kampányol. Felhívta a figyelmet arra, hogy a vírus ellen nincs védőoltás, így világszerte nő a fertőzöttek és a halottak száma. Szerinte 100 ezer lakosra vetítve Magyarországon 11-en haltak meg a vírus miatt, ez a szám Romániában, Hollandiában, Svédországban és Belgiumban jóval magasabb.

Az államtitkár méltatlannak, érzéketlennek és szívtelennek tartotta, hogy az ellenzék az emberek halálával kampányol. Dömötör Csaba szerint az ellenzék ráadásul folyamatosan pörgeti az „álhírgenerátort” is. Azt kérte az ellenzéki pártoktól, ne szurkoljanak ilyen látványosan a vírusnak.

Korábban írtuk