A közel négyszáz oldalas vádirat szerint egy 46 éves férfi 2016 januárjától valós tevékenységet nem végző gazdasági társaságokból álló, több szintűen felépített „számlagyárat” működtetett, amely adóelkerülésre irányuló „szolgáltatásokat” nyújtott, jellemzően vagyonvédelmi tevékenységet végző megrendelők, úgynevezett „haszonhúzó cégek” részére.

Hirdetés

Ezek a cégek azért kötöttek színlelt szerződéseket a bűnszervezethez köthető cégekkel, hogy a munkavállalóik foglalkoztatása után keletkező közterhek megfizetését elkerüljék, illetve a színlelt szerződések alapján – a számlázási láncban alattuk elhelyezkedő társaságok nevében – kiállított fiktív számlák áfa-tartalmával az áfa-fizetési kötelezettségüket törvényellenesen csökkentsék – részletezte a főügyészség.

A gazdasági kapcsolat látszatának igazolására a céghálóban átutalással teljesítették ugyan a szerződések szerinti összeget, azonban a munkavállalóknak fizetendő munkabér és a bűnszervezetet megillető tíz-tizenöt százalékos jutalék levonása után fennmaradó összeget felvették, és azt az eredetileg utaló társaság képviselőinek készpénzben visszajuttatták. A jutalék végső soron a bűnszervezet irányító férfihez került vissza.

A „számlagyárnak” eredetileg sem állt szándékában a kiállított számlák után fennálló áfa-fizetési kötelezettség teljesítése és a munkáltatást terhelő adók- és járulékok megfizetése, de arra reális lehetőség sem volt, mivel a bűnszervezeti cégláncolaton átfuttatott összegeken felül a cégek vagyonnal nem rendelkeztek – mutatott rá a főügyészség. Hozzátették: az elkövetők valótlan tartalmú bevallásokat nyújtottak be, illetve a fiktív cégvezetésekre strómanokat alkalmaztak.

A Fővárosi Főügyészség az ügyben – amelyben korábban öten is letartóztatásban voltak – különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt összesen 42 személlyel szemben emelt vádat. Velük szemben végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását, valamint vagyonelkobzást is indítványoztak, kiemelten az eljárás során zár alá vett ingatlanokra, valamint a lefoglalt járművekre és bankszámlapénzre – közölték.

Kitértek arra is, hogy a strómanokkal szemben indult büntetőeljárásokat a nyomozó hatóság elkülönítette.

Korábban írtuk