A magyar kormány, Magyarország álláspontja következetes: kiállunk Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett, jelentette ki Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter.

Hirdetés

Elítéljük a háborút és azt szeretnénk, hogy minél előbb béke lenne. Ma délelőtt jártam az ungvári temetőben, ahol leróttam a kegyeletemet az áldozatok előtt. Meg kell sokszorozni az erőfeszítéseket, ugyanis az emberéletek megmentése csakis kizárólag békével lehetséges – tette hozzá Szijjártó Péter.

Emlékeztetett, Magyarország több mint egymillió menekültet fogadott be Ukrajnából. Több mint ötezer ukrán gyermek jár magyar iskolába. Ukrajnában pedig félmillió családnak tudott segíteni Magyarország különböző humanitárius segélyekkel – foglalta össze a Kárpáti Igaz Szó.

Szijjártó kitért arra, hogy 2015 óta lépésről lépésre születtek olyan jogszabályok, amelyek a magyar kisebbség jogait csorbították. Tavaly az ukrán parlament elfogadott egy kisebbségi kerettörvényt, amely ezt a tendenciát megállította – tette hozzá.

Korábban írtuk

„De nekünk van egy elvárásunk, ez pedig az, hogy a magyar kisebbség visszakapja a 2015 előtti jogokat, nem kérünk sokat. Tizenegy pontban foglaltuk ezeket össze. Köztük az iskolai jogállást, a magyar nyelven tett érettségi lehetőségét, a magyar nyelv használatát a kultúra, a felsőoktatás területén” – fogalmazta meg az elvárásokat Szijjártó Péter.

Andrij Jermak, az elnöki iroda vezetője elmondta, hogy a tárgyalásokon téma volt az Orbán–Zelenszkij-találkozó is, és közeledtek a felek álláspontjai.