Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Hirdetés

Ha valaki nem tudná, milyen a liberális Kánaán, annak érdemes ellátogatnia Józsefvárosba. A 2019-es helyhatósági választások után többségbe került balliberális önkormányzati testületnek, élén Pikó András polgármesterrel, alig több mint három év alatt sikerült elérnie, hogy a nagy múltú városrész visszasüllyedjen a hírhedt „nyócker” állapotba, amiből a korábbi jobboldali városvezetésnek majdnem teljesen sikerült kirángatnia. Ismét felütötte fejét a kábítószer-kereskedelem, egyes negyedekben a nyílt prostitúció, de az egyenlőség nevében immár nemcsak a lányok strichelhetnek, a kínálatban megtalálhatóak a transzfiúk is. Zavartalanul zaklathatják az itt lakókat a betépett vagy beivott hajléktalanok, az utcákat és a játszótereket ellepi a szemét és persze a szétdobált, egyszer használatos injekciós tűk.

„Civilek” a pályán

A liberális szabadságnak más jelei is vannak: Józsefvárosban minden korábbinál erőteljesebb virágzásnak indult a „civil” élet. Ez nagyjából annyit jelent, hogy több Soros-féle NGO természetes színterévé vált például az Aurora Közösségi Ház, ahol fillérekért irodát bérelhetnek olyan szervezetek, mint a Láthatatlan Tanoda vagy a Budapest Pride. Itt működik a Közélet Iskolája is, ahol az aktivistajelöltek demokratikus érdekérvényesítést, közéleti részvételt, stratégia- és hálózatépítést tanulhatnak a mélyliberális előadóktól. Szintén Józsefváros a székhelye a Partners Hungary Alapítványnak vagy éppen a Labrisz Leszbikus Egyesületnek.

Némelyik szervezet némi pénzt is hoz az önkormányzatnak, például a Partners Hungary Alapítvánnyal és a Láthatatlan Tanoda – Rosa Parks Alapítvánnyal közösen elnyert uniós pályázatok révén. Igaz, az esélyegyenlőség erősítésére szánt közel 90 millió forint nem az önkormányzat, hanem a Soros-alapítványok számlájára érkezett, nekik kell beosztani a pénzt, hogy jusson belőle érzékenyítő- és deszegregációs programokra.

Mindezek alapján érthető, hogy a józsef­városi önkormányzat zászlóvivőjévé vált Budapesten az LMBTQ-propagandának. 2020-ban és 2021-ben büszkén kirakták a polgármesteri hivatalra a szivárványos zászlót, ezzel is kifejezve a szolidaritást a Pride-hónap résztvevőivel és az LMBTQ-emberekkel. Deklarálták, hogy az LMBTQ-közösségnek a korábbiaknál nagyobb nyilvánosságot kívánnak biztosítani, hogy mindenki megismerhesse e csoport életmódját, hétköznapjait. Emlékhelyek kialakítását tervezik a köztereken, hogy bemutassák az LMBTQ-mozgalom történetét, nevezetes személyiségeit. Azt is ígérték, hogy a jövőben akár utcát vagy teret is elneveznek LMBTQ-személyekről.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

Ilyen előzmények után voltaképpen nem is lehet csodálkozni azon, hogy a baloldali többségű városvezetés, megkerülve a gyermekvédelmi törvény előírásait, be akarja csempészni az LMBTQ-propagandát az oktatási intézményekbe.

Ideológiából fegyver

A balliberális városvezetés most tavasszal látta elérkezettnek az időt e lépés megtételére, ezért a szülők tiltakozása ellenére elfogadta Józsefváros 2028-ig tartó esélyegyenlőségi programját (JEP). A program szövege meg is indokolja, miért volt szükség a dokumentum megalkotására. A balliberális képviselők élükön a polgármesterrel úgy látják, hogy a szerintük homofób és gyűlöletkeltő gyermekvédelmi törvény ellehetetleníti a fiatalok felvilágosítását, érzékenyítését. Mint leszögezik: a tizenéves korosztály különösen sérülékeny, ám még formálható annak érdekében, hogy nyitottak, előítélet-mentesek legyenek az LMBTQ-emberek irányában.

A program szerint feltételezhető, hogy az akár több mint százezer budapesti LMBTQ-ember közül több ezren élnek a Józsefvárosban, problémáikkal az önkormányzatnak kötelessége foglalkozni, és ezért kell folytatni az ifjúság körében az érzékenyítőprogramokat is…

Korábban írtuk

Az esélyegyenlőségi programnak nevezett dokumentum elfogadását a szülők tiltakozása kísérte, ám ez nem zavarta a balliberális képviselőket. A testület Fidesz–KDNP-frakciója közleményt adott ki a döntés kapcsán, amelyben leszögezik, hogy a balliberális városatyák a közfelháborodás ellenére is ráerőszakolják a fiatalokra az LMBTQ-propagandát, mert fontosabb nekik a választói akaratnál, hogy megfeleljenek a külföldről támogatott NGO-knak. Ám a jobboldali képviselők mindent megtesznek azért, hogy megvédjék a gyerekeket e támadástól. Hasonló szellemben nyilatkozott Kocsis Máté, a kerület korábbi polgármestere, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője is. A politikus hangsúlyozta: meg fogjuk védeni a gyerekeket az erőszakos propagandától.

Körkörös védelem

Egyelőre még nem tudni pontosan, Pikóék miként akarják visszacsempészni az LMBTQ-propagandát a helyi iskolákba a gyermekvédelmi törvény tiltása ellenére.

Vörös Tamás, az önkormányzati testület Fidesz–KDNP-frakciójának vezetője úgy látja, hogy a balliberális városvezetés vélhetően a tanárok „érzékenyítésével” lát majd hozzá az átneveléshez. Ebben segítségükre lesznek a kerületben működő Soros-szervezetek aktivistái és az azok által szervezett tanfolyamok. Az iskolák fenntartója ugyan nem az önkormányzat, ám abba senki nem szólhat bele, mivel töltik szabad idejüket a pedagógusok. Elképzelhető, hogy akad majd jelentkező ezekre a programokra.

Mint Vörös Tamás mondja, nehezebb kérdés az óvodapedagógusok védelme, hiszen a helyhatóság tartja fenn az óvodákat. Akár kötelezővé is tehetik a részvételt az óvónők számára az érzékenyítő „továbbképzéseken”.

Mindazonáltal Vörös Tamás úgy véli, nem véletlen, hogy a józsefvárosi testület balliberális képviselői éppen most látták elérkezettnek az időt arra, hogy elfogadják a hatályos törvényeket semmibe vevő programot. Döntésüket véleménye szerint minden bizonnyal befolyásolta az a tény is, hogy közelednek az európai uniós és az önkormányzati választások. Az ezeket megelőző kampányok pedig pénzbe kerülnek. Ahhoz, hogy ők is részesedjenek a külföldről érkező támogatásokból, bizonyítaniuk kell ideológiai elkötelezettségüket a kerületet behálózó Soros-NGO-k komisszárjainak és azok gazdáinak.

Pedig a gyerekek védelme nem pártpolitikai vagy ideológiai kérdés. Minden szülőnek résen kell lennie ahhoz, hogy megóvhassa a józsefvárosi óvodásokat és diákokat az ideológiai köntösbe bújtatott szexuális abúzustól.