Az Európai Parlament mai ülésén vitáznak a képviselők a korrupció és az emberi jogokról szóló jelentésről. „Nem kérdés, hogy a korrupcióval szemben a leghatározottabb fellépést támogatjuk EU-n belül és kívül. Ugyanakkor elítélendőnek tartom, hogy ezt az antikorrupciós jelentést egy olyan politikus neve fémjelzi, aki súlyos, több milliárd forintos csalásgyanús ügyben érintett, amiben jelen pillanatban is eljárás folyik” – emelte ki Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke.

Hirdetés

A jelentés EP-felelőse, Cseh Katalin uniós közpénzekkel kapcsolatos csalás ügyében érintett, az ügyben jelenleg is nyomozás folyik. A képviselő vezette cég és a családjához köthető vállalatok üzleti köre a megalapozott gyanú szerint a hazai és uniós fejlesztési forrásokat rendszerszinten megcsapoló céghálózatként működtek.

A jelentés kitér a minősített többségi szavazás bevezetésére is, amiről a képviselő így nyilatkozott: „A minősített többségi szavazás bevezetése ellentétes az uniós alapszerződésekkel és akár politikai zsarolóeszközként is használható a kisebb tagállamokkal szemben, akik így nem tudnák érdekeiket érvényesíteni az EU külpolitikájában. Meggyőződésem, hogy egy erős Európai Unió szuverén tagállamokon alapszik, azonban a Cseh-jelentésben említett szavazási mechanizmus ezen elveket ásná alá” – hangsúlyozta.

Korábban írtuk