Fotó: MTI/Kovács Tamás
Hirdetés

„El fogunk pusztulni a hőségben” – riogatott Tordai Bence napirend előtti felszólalásában.

Tordai Bence (Párbeszéd) az elmúlt napokban elrendelt hőségriadó és a Budapesten megdőlő hőségrekordok kapcsán napirend előtt arról beszélt: Karácsony Gergely a hétvégén lement a 3-as metróba, ahol 34,8 fokot mért a szerelvényekben. A kormánypárti tapsra reagálva megjegyezte: „Önökkel, a luxusjobboldallal ellentétben, mi tisztességes képviselők tömegközlekedéssel és kerékpárral is járunk rendszeresen, és érezzük, milyen ez a hőség”. Szerinte a metróban tapasztalható hőség annak a következménye, hogy a kormányoldal „orosz barátai” olyan metrókocsikat voltak csak hajlandóak szállítani, amelyekben nincsen klímaberendezés.

Hiába adtak az észtek 9 milliárddal olcsóbb ajánlatot, „önöknek Putyint kell kiszolgálni” – fogalmazott.

Hangsúlyozta: ezért remélik, hogy Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely lesz, aki élő és élhető várost hozna létre a budapestiek támogatásával. Szerinte Tarlós István „elvesztette főpolgármester-jellegét”, így Budapestnek jelenleg csak egy fideszes helytartója van.

Kövér László házelnök a felszólalást követően megjegyezte: „örvendek, hogy egy önkormányzati kampánybeszédet sikerült elmondania egy napirend előtti felszólalás örvén”.

Hőségriadó van, a klímaváltozás valós! Budapestnek zöldülnie kell, hogy élhető maradjon!

Gepostet von Tordai Bence am Montag, 17. Juni 2019

Cseresnyés Péter az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára úgy reagált: egy kampánybeszédet hallhattak, a képviselő a parlamentet használta, hogy az őszi önkormányzati választáson „esélytelenséggel küzdő párttársát” támogassa.

Megjegyezte: úgy látszik, nyár van és az ellenzéki képviselők „szobahőmérővel kezdenek futkosni”, tavaly például azt igyekeztek bebizonyítani, hogy a felforr a Duna vize, most pedig azt, hogy elviselhetetlen hőség van mindenhol, ahol ezt be akarják bizonyítani.

Hangsúlyozta: az, hogy a Karácsony Gergely a 3-as metrón utazhat, a 2010 utáni a kormánynak és a főváros vezetésének köszönhető, amely komoly anyagi forrásokat biztosított a metró működéséhez, felújításához. Az önök szövetségeinek kormányzása idején egy fillért nem költöttek a metróra, a BKV és főváros is jelentős adóssággal küzdött – fordult a Párbeszéd felé.

A 3-as metróról szólva jelezte: folyamatosan vizsgálják a műszaki lehetőségeit annak, hogy a szerelvényeket utólag klimatizálják.