A horizontális feljogosító feltételek teljesítése nyomán az Európai Bizottság jóváhagyta a források felhasználását – mondta a szakember.

Hirdetés

Évtizedekkel ezelőtt Phare program és a schengeni alap, az uniós csatlakozást követően a 2007-2013-as és a 2013-2020-as költségvetési időszak biztosított a határigazgatás és menekültügy területén felhasználható uniós forrásokat – tette hozzá.

A 2021-27-es időszakban mintegy 94 milliárd forint használható fel 3 külön alapból a belső biztonság, a határigazgatás illetve a menekültügy, migráció feladataira. Az összeg soknak tűnhet, de ahhoz képest, hogy 2015 óta Magyarország csak a déli határai védelmére 650 milliárd forintot költött, nem sok – jegyezte meg a helyettes államtitkár.

Napjainkban olyan változások zajlanak a világban, amelyek felértékelik a határvédelmet, fegyveres konfliktusok, háborúk törnek ki. A határon átnyúló bűnözés és az illegális migráció miatt nagy nyomás nehezedik az ország határaira. Tavaly 174 ezer illegális határátlépési kísérlet történt a magyar határokon, ezért szükséges a folyamatos fejlesztés. A cél a források hatékony felhasználása – mondta Tóth Judit.

Korábban írtuk

Nem csak Magyarországot, Európát is védjük – fűzte hozzá.