Trócsányi László magyar újságíróknak nyilatkozva közölte, az EP szerdán szavaz egy független etikai testület létrehozásáról, válaszul az uniós intézményekben napvilágot látott korrupciós botrányokra.

Hirdetés

A testület létrehozása nem ad választ az alapvető problémákra – hívta fel a figyelmet. A brüsszeli korrupció eseteiben büntetőjogi kérdésekről van szó, nem etikai kérdésekről. Ilyenkor büntetőhatóságoknak kell eljárniuk, és „nem az etikai követelmények betartásáról kell beszélgetni”.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy az uniós intézményeket megrázó ügyek visszahatnak a tagállamokra. A tagállamok feladatának kell lennie, hogy ilyen ügyekben döntsenek, és nem arra van szükség, hogy önszabályozást alakítson ki a brüsszeli bürokrácia az ügyek eltussolására – mondta.

A rendszerszintű korrupcióra adott uniós válasz nem megfelelő. Valódi megoldás megtalálása a tagállamok megkérdezése nélkül nem lehetséges, ilyen döntésekben nem lehet a tagállamok nélkül döntést hozni – jelentette ki.

Korábban írtuk

Megjegyezte: „minősíteni sem kell”, hogy az Európai Parlamentet érintő korrupciós botrány miatt decemberben előállított szocialista EP-képviselő, Eva Kaili szerdán szavazhat az etikai testület felállításáról.

„Elfogadhatatlan, hogy olyanok szavaznak az etikai testület létrehozásáról, akik előzetes letartóztatásban voltak, és akik ellen még most is büntetőeljárás van folyamatban” – tette hozzá Trócsányi László.