Tuzson Bence a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által működtetett támogatott lakhatási program legújabb, a fogyatékossággal élő fiatalok számára speciálisan kialakított otthonának átadóján azt mondta, hogy az épület immár a nyolcadik ház, amely állami támogatással elkészült a programban, így összesen már 88 segítségre szoruló embernek tudnak bentlakást biztosítani.

Hirdetés

Hozzátette, hogy egy olyan intézményrendszert sikerült létrehozni kormányzati támogatással, amely Európában is az egyik legjobbá válhat, és előbb-utóbb módszertani központtá is alakul. Nagy odaadással, állami segítségnyújtás mellett kezdődött meg a munka öt évvel ezelőtt a központi ingatlanok megújításával, és ma már a nyolcadik átadott épületnél tartanak – mondta a miniszter.

Szavai szerint sokan emlékezhetnek azokra a hírekre, amelyek arról szóltak, hogy mi volt az, amit annak idején megörökölt a kormány. Ma viszont meg lehet nézni, hogyan változott meg itt a világ, és hogy milyen színvonalas projektet sikerült létrehozni az utóbbi időszakban.

„Mert minden beruházás fontos, fontosak az útépítések, fontosak a térfelújítások, de a legfontosabb az, amikor az embertársainknak tudunk segíteni” – hangoztatta Tuzson Bence.

Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára elmondta, hogy Magyarországon hozzávetőleg 100 ezer olyan ember van, aki idős, fogyatékossággal él, pszichés problémával vagy szenvedélybetegséggel küzd valamelyik intézményben. Az intézményrendszer pedig a mai napig magán hordozza az államszocializmus nyomait. Legtöbbször a városon kívül működtetett létesítményekben próbálták eltüntetni a szemek elől a problémát, amely „a mindennapi életünk természetes része”, még akkor is, ha nehéz.

Az államtitkár azt mondta, hogy a kormány a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal közösen kezdte meg az államszocialista gondolkodás megmaradt nyomainak a felszámolását, és azt akarja, hogy minél többen éljenek az átadott épületben biztosítotthoz hasonló körülmények között, valamint sikerüljön a közösségi befogadást is segíteni. Hozzátette, több mint 4 ezer ember él hasonló intézményekben, amelyekben valamelyest sikerül a saját egyéni autonómiát is biztosítani az ápolók jelenléte mellett.

Korábban írtuk