Menczer Tamás, a térség fideszes országgyűlési képviselője kiemelte, hogy politikusként és magánemberként is hisz a közösségekben, a legalapvetőbb közösség pedig a család, amelyet erősíteni és támogatni kell. Hangsúlyozta: egy szülő számára fontos, hogy tudja, jó helyre, jó körülmények közé és jó kezekbe adja át gyerekét, ezért is kell külön köszönetet mondani az óvoda valamennyi dolgozójának.

Hirdetés

Az államtitkár közölte: a kormány célja, hogy a vágyott gyerekek megszülessenek.

A kutatások szerint a magyarok több gyermeket terveznek, mint ahány megszületik, éppen ezért a kormány azt a célt tűzte maga elé, hogy lehetőség szerint anyagi akadálya a gyermek vállalásának ne legyen. A hosszú távú stratégiai cél pedig, hogy aki gyermeket vállal, az anyagilag is jól járjon – mondta Menczer Tamás.

Közölte, hogy a kormány széles családtámogatási rendszert hozott létre, a GDP 4-5 százalékát fordítja családtámogatásra, ami Európában és világszinten is kiemelkedő, és a jövő esztendőben 3300 milliárd forintot fordít a családok támogatására. Kitért arra is, hogy a termékenységi ráta 2010-ben 1,2 volt, „mostanra sok munkával, ráfordítással, összefogással ez 1,5-re emelkedett, de a cél a 2,1”.

Ha nem történt volna változás 2010-et követően, az elmúlt 13 évben 160 ezerrel kevesebb gyerek született volna meg – tette hozzá.

Csizmadia Zsuzsanna, a közel 2900 lakosú település független polgármestere elmondta, hogy az óvoda létrejötte több év megfeszített munkájának eredménye.

A Csicsergő óvoda új telephelyén – a 400 millió forintos támogatásnak köszönhetően – 50 óvodás befogadására alkalmas két csoportszoba jött létre, valamint tornaterem, melegítőkonyha, fedett teraszok és kültéri játszótér épült. A támogatásból a központi épületben is korszerűsítések, fejlesztések valósulnak meg.

Korábban írtuk