Hirdetés

Csák a TV2 Tények című műsorának arról beszélt: Berki azzal kereste meg, hogy segítsen vevőket találni a patinás és nagyon értékes épület eladásához. Csákot a csatorna a tököli börtönben érte utol, ahol egy korábbi ügye miatt tölti büntetését.

– Kifejezetten ingatlannal foglalkozom, és Berki Zsolt keresett meg, őt két-három éve ismerem – mondta a koronatanú.

„Berki neve a Városháza-gate kirobbanását követően vált ismertté. Az Anonymous által nyilvánosságra hozott hangfelvételekből kiderült, hogy a fővárosban egy jól behatárolható kör jutalékos, vagyis korrupciós rendszert működtet. Ennek a körnek tagja Berki Zsolt is, aki lényegében a fővárosi ingatlaneladások után kért kenőpénzeket szedte be és osztotta szét a megfelelő potentátoknak. A koronatanú is megerősítette, hogy Berki a fővárosi vagyonkezelő nevében járt el, és őt arra kérte, hogy segítsen vevőt találni a budapesti Városháza épületére. A találkozó 2020. év végén történt” – emlékeztet a Mediaworks-Hírcentrum.

– Először e-mailen, aztán telefonon is beszéltünk, majd volt személyes találkozó is – mondta a férfi az interjúban.

Hozzátette, Berki Zsolt úgy mutatkozott be neki, hogy ő személyesen Barts J. Balázsnak, a fővárosi vagyonkezelő vezetőjének dolgozik és „ezt vissza is igazolták”. Csák Imre kiemelte: őt azért kereste meg Berki, mert tudta, hogy megfelelő kapcsolatrendszerrel rendelkezik. A potenciális befektetőkről Csák annyit mondott, hogy amerikai és arab üzletemberek.

Csák szerint amennyiben az ügyfele aláírta volna Berki Zsolt jutalékos szerződését, akkor utána ő vitte volna be személyesen a befektetőket Bart J. Balázshoz. A szerződés tárgya a Városháza épülete lett volna, egy kisebb rész kivételével.

A megállapodás tartalmáról a koronatanú úgy nyilatkozott, hogy a megmaradt kisebb területen, az épületegyüttes parkolójának egy részén új épületet húztak volna fel. A konstrukció szerint az építkezés ideje alatt a Fővárosi Önkormányzat visszabérelte volna az új tulajdonostól a teljes épületkomplexumot.

„Érdemes megemlíteni, hogy a tervezett új épület helyén Karácsony választási ígérete szerint közpark épült volna” – írja a hírcentrum.

A vételárra a legelső találkozón egy 30 milliárdos összeg hangzott el, majd ez egy ilyen 100 millió eurós nagyságrendig változott, annyit mondott, hogy nyugodtan nézesse meg az ügyfél ennek a valódi értékét, ez még így is, a magas jutalékkal nagyon-nagyon megéri – fejtette ki a koronatanú. Hozzátette: ezen az összegen felül kért Berki Zsolt még kétmilliárd forintnyi jutalékot, amit nem az eladó, hanem a megszokottól eltérően a vevő fizetett volna. Az ügyletet még a választások előtt le akarták bonyolítani, mert az önkormányzatnak „nagyon nagy szüksége volt a pénzre”.

Korábban írtuk

A részletekkel kapcsolatban Berki Zsolt azt a tájékoztatást adta, hogy amint megállapodnak a jutalékról, ő előbb Barts J. Balázshoz viszi el az ügyfelet, majd ezután Karácsony Gergellyel vagy Tüttő Kata főpolgármester-helyettessel ülhetnek le tárgyalni, „ez a két név hangzott el szó szerint”. Az érdeklődő azt kérdezte Berkitől, van-e írásos felhatalmazása a városvezetéstől az ingatlan eladására. Csák Imre szerint Berki válasza az volt, hogy erre nincsen szükség, hiszen ezt „személyesen az első ember fogja beigazolni”. Ezzel Barts Balázsra utalt, mint akivel majd elsőként találkoznak, és ezután jönnek a tárgyalások a Városháza vezetőivel.

A potenciális vevő közbeszerzéssel kapcsolatos kérdésére azt mondták: minden úgy lesz, ahogy az ügyfél kéri, hiszen „ebben már van gyakorlatuk”.

Ilyen feltételek mellett sem az amerikai, sem pedig az arab befektető nem kért az üzletből, attól tartottak ugyanis, hogy az adásvétel nyomán botrány és akár rendőrségi ügy is kapattanhatott volna a jutalék és az elcsalt közbeszerzés miatt.

Mint ismert, az Anonymous által tavaly nyilvánosságra hozott hanganyagokból azokról az egyeztetésekről derültek ki részletek, amelyeken a Városháza eladásáról – Berki Zsolt, Gansperger Gyula baloldali üzletember és Bajnai Gordon volt kormányfő közreműködésével – orosz befektetőkkel tárgyaltak. Később kiderült, hogy Berkin keresztül olasz üzleti köröknek is felajánlották az ingatlant. Csák Imre pedig most arról beszélt, hogy amerikai és arab befektetőknek is felajánlották az ingatlant.

„Vagyis egyértelműen kijelenthető, hogy a Karácsony Gergely vezette főváros Berki Zsolton keresztül gyakorlatilag minden követ megmozgatott, hogy vevőt találjon Budapest egyik legértékesebb ingatlanára, ráadásul úgy, hogy az üzlet után hatalmas összeget, Csák szerint kétmilliárd forintnyi kenőpénzt osztottak volna vissza” – írja a Mediaworks-Hírcentrum.

A Városháza-botrány során szivárgott ki az a felvétel, amelyen Gansperger Gyula, a Városháza-botrány egyik kulcsfigurája, Bajnai Gordon volt üzlettársa és „harcostársa” beszélt a baloldal külföldi kapcsolatairól.

„Magyarországon alapvetően az egész ellenzék mozgása mögött, ugye én azt gondolom, a külföldi erők és finanszírozók állnak. […] Ugye, kik ezek az erők? Ugye, egyik része ez a Soros-birodalom, fogalmazzunk így, a másik része azok a nagytőkés csoportok, Németország, Egyesült Államok főleg, akik itt szeretnék, ha befolyással rendelkeznének. Én azt gondolom, hogy ezeknek az embere a Gordon. […] Tehát azt gondolom, hogy mindene ennek a tábornak, akármit is mond a Gyurcsány meg a többi, minden külföldről jön.”

Az elmondottaknak aktualitást ad az is, higy a napokban kiderült: Bajnaiék adatgyűjtő cégeit az amerikai baloldal segíti. A Bajnai Gordon volt miniszterelnök és egykori titkosszolgálati minisztere, Ficsor Ádám által létrehozott datadatos cégháló észt fiókcégei nem csupán azért érdekesek, mert – mint az Index cikkeiben bemutatták – a balti államban könnyen meg lehet kerülni a GDPR betartását, és szabadon felhasználni a választóktól (akár illegálisan) begyűjtött adatokat is. Hanem azért is, mert „az így szerzett adatokkal pedig akár az áprilisi választások eredménye is befolyásolható lehet, ami már a hazai szabályozás megszegését jelentené” – írta a portál.

Minderről bővebben IDE KATTINTVA olvashatnak.