Fotó: MTI/Komka Péter
Új üzemcsarnokot adtak át az Urbán Édesipari Termékgyártó Kft.-nél Rétságon

A miniszter kifejtette: a 27 százalékos beruházási rátával Magyarország a legmagasabb arányt tudja felmutatni az Európai Unióban, ez azt jelenti, hogy a hazai és külföldi gazdasági szereplők is bíznak abban, hogy a következő időszakban is lendületes növekedési tartományban marad a magyar gazdaság.

Hirdetés

A pénzügyminiszter kiemelte, jó döntés volt, hogy a stratégiai ágazatok közé emelték a mezőgazdaságot, ennek kapcsán az élelmiszeripart, és határozott kormányzati lépéseket tettek az ágazatok megerősítése érdekében, mert az önellátás kulcskérdés.

Varga Mihály ismertette: a mezőgazdaság kibocsátása az elmúlt 12 évben 29 százalékkal emelkedett, jövedelmezősége 2010 és 2021 között több mint kétszeresére nőtt, ami az Európai Unión belül a legjobb teljesítmény. Ezt annak ellenére sikerült elérni, hogy „mélyről kellett indulni”, 2004 és 2010 között a mezőgazdaság 10 százalékos teljesítménycsökkenést szenvedett el, akkor az élelmiszergazdaság zsugorodása 16 százalékos volt.

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság 2010-től felkészült a váratlan helyzetekre, és a csődhelyzettől jutott el az erőteljes növekedésig – tavaly 7,1 százalékkal nőtt a GDP. Szólt arról, hogy „ma már munkaerőhiány van, és a bérek is jelentősen növekedtek, a bruttó átlagkereset megközelítőleg 440 ezer forint”.

A pénzügyminiszter arra is kitért, hogy rövid- és középtávon mindenképpen számolni kell a háború gazdasági hatásaival, és mint mondta, átmenetileg fenn kell tartani az infláció csökkentése érdekében hozott intézkedéseket, mint az élelmiszerárak, a benzinár, a hitelkamatok korlátozása, vagy a rezsicsökkentés.

Major Varga Éva, az Urbán Édesipari Termékgyártó Kft., a legnagyobb magyar tulajdonú édesipari cég ügyvezető igazgatója fontosnak nevezte, hogy az ország valamilyen szintig önellátó legyen az élelmiszerből, amihez fejlesztések kellenek.

A múlt évben 40 éves társaság termékei között vannak teasütemények, puszedlik, vaníliás karika, sajtos tallér. Major Varga Éva növekedésük kulcsának azt nevezte, hogy megújulásra képes a társaság, és mint mondta, az innovációt segítik a most vásárolt berendezések.

Balla Mihály (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője a nyugat-nógrádi vállalkozások támogatását köszönte meg a kormánynak, mert ezzel több száz munkahelyet sikerült megtartani az elmúlt két évben. A térségben az a legfontosabb, hogy munkahelyek jöjjenek létre, és ezek biztonságot, jobb életkörülményeket teremtsenek dolgozóiknak – mondta a képviselő.

Korábban írtuk