Fotó: MTI/Hegedüs Róbert
Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Pénzügyminisztérium és az egyetemek közötti stratégiai együttmûködési megállapodás aláírása után a minisztériumban 2023. szeptember 28-án.
Hirdetés

Az együttműködési megállapodás csütörtöki budapesti aláírásán Varga Mihály emlékeztetett, hogy a program év eleji indulása a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel rendkívül sikeresnek bizonyult, ugyanis az előző gyakornoki ciklus után az egyetem gyakornokainak mintegy egyharmada el is helyezkedett a minisztériumban, valamint háttérintézményeiben.

Ezért az a döntés született, hogy a meglévő gyakornoki programot folytatják és kiszélesítik – tette hozzá a tárcavezető.

Varga Mihály elmondta: az egyetemekkel megszülető stratégiai partnerségi megállapodások kettős célt szolgálnak. Az egyetemek hallgatói nemcsak a kötelező szakmai gyakorlatot teljesíthetik, hanem lehetőségük nyílik az államigazgatáson keresztül belépni a munkaerőpiacra. Emellett olyan speciális területen próbálhatják ki magukat, ahonnan átfogó képet kaphatnak a Magyarország előtt álló feladatokról, célokról és lehetőségekről – tette hozzá.

A tervek szerint a januári programhoz hasonlóan a gyakornokok a Pénzügyminisztérium szervezeti egységeinél különböző szakterületeken heti 40 órával, díjazás mellett dolgozhatnak. A gyakornoki program várhatóan 2023. végén indul és 6 hónapig tart.

Az elmúlt évek olyan változásokat hoztak a világban, amelyek gyökeresen megváltoztatják a jövőre vonatkozó korábbi elképzeléseket – hangsúlyozta Varga Mihály, hozzátéve, hogy a koronavírus-világjárvány után, a szomszédban elhúzódó orosz-ukrán háború és energiaválság mellett új technológiák – többek között a mesterséges intelligencia, az elektromobilitás, valamint a digitalizáció felgyorsulása – is alakítják az életünket, amelyekkel lépést kell tartanunk.

E téren egyetemeinknek kulcsszerepe van, ők tudják termőre fordítani a magyar kreativitást, összefogva a piaci szereplőkkel és az állami intézményekkel – mondta.

Az alapítványi fenntartás sikerességét hangsúlyozva kiemelte, hogy a modellváltás óta egyértelműen javul az egyetemek pénzügyi helyzete is, ami ma már az oktatók anyagi megbecsültsége terén is érzékelhető.

Ezen kívül több hazai felsőoktatási intézmény került be a nemzetközi egyetemi rangsorokba, a korábban ott szereplő magyar egyetemek pedig előrébb kerültek – mondta Varga Mihály, aki jelezte azt is, hogy az egyetemek a változás óta sokkal gyorsabban, operatívabban tudnak döntést hozni.

Korábban írtuk