Hirdetés

Ungár Péter (LMP) kijelentette: elhibázott volt a kormány energiapolitikája az elmúlt 12 évben. Az alapján, amit az elmúlt hetekben hallottak a magyar kormánytól a megújuló energiáról, úgy tűnik, mintha mindig is támogatta volna az átállást, de ez nem így van – mondta.

Hangsúlyozta: ha az elmúlt 12 évet nem vesztegette volna el a kormány, hogy kiépítse az alternatív zöld energiahálózatot, az ország most kevésbé függne az orosz fosszilis energiától és a világpiaci folyamatoktól. Ehelyett a kormány támogatta a német ipar érdekeit, hogy orosz energiára alapozzák az európai versenyképességet – mondta.

A politikus kiemelte: az LMP zöld konzultációt indított, amelynek keretében az embereket több témáról kérdezik.

Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium parlamenti államtitkára úgy válaszolt, ma az a legfontosabb, hogy Magyarországon biztosított legyen az energiaellátás, ennek érdekében hoztak több intézkedést is az elmúlt időben. A múlt hét legfontosabb eseménye a brüsszeli EU-csúcs volt, amelyen megállapodtak, hogy Brüsszel gázársapka-terve nem érinti Magyarország hosszútávú szerződéseit – idézte fel.

Korábban írtuk

Az államtitkár szerint nem ideológiai kérdés, hogy az országnak jelenleg szüksége van az orosz gázra. Fontos eredménynek nevezte, hogy az energiaellátás jelenleg is akadálytalan.

Kitért rá: a kormány arról döntött, hogy átmenetileg felfüggeszti a hálózati visszatáplálást a napelemek esetében, de október 31-ig még van lehetőség az igénybejelentésre. A cél a hazai hálózat bővítése – mondta.