A Financial Times című brit üzleti napilap vasárnap késő este online publikált cikkében egy kiszivárgott európai tanácsi dokumentumra hivatkozva azt írta: az EU végleg megvonhat minden uniós forrást Magyarországtól, ha újból vétót emel az Európai Unió többéves pénzügyi keretéből (MFF) Ukrajnának szánt pénzügyi támogatással szemben.

Hirdetés

Az uniós diplomata közölte: a Financial Times cikkében hivatkozott dokumentum az Európai Tanács titkársága által saját használatra írt háttéranyag, amely a magyar gazdaság jelenlegi helyzetét ismerteti.

Az említett dokumentum egy tényanyag, amely nem tükrözi a többéves pénzügyi keretről folyó tárgyalások helyzetét a tagállami és uniós tárgyalók között, sem az uniós vezetők szintjén. A feljegyzés nem vázol fel semmilyen konkrét tervet a többéves pénzügyi keretre és az ukrán pénzügyi eszközre vonatkozóan, és nem vázol fel semmilyen Magyarországgal kapcsolatos tervet sem.

A többéves pénzügyi keretről szóló tárgyalások folyamatban vannak, és mindig is a 27 EU-tagállam számára elfogadható kompromisszum megtalálására irányulnak. A tagállami és uniós tárgyalók és az EU vezetői közötti tárgyalások a párbeszéd, a konzultáció és a kompromisszum elvein alapulnak, mindenki érdekében

– tette hozzá.

Korábban írtuk