Több ünnepséget terveznek ebben az évben a honvédség fennállásának 170. évfordulója alkalmából,
Fotó: MTI, archív, illusztráció

Több ünnepséget terveznek ebben az évben a honvédség fennállásának 170. évfordulója alkalmából – közölte a honvédelmi miniszter az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli, március 15-ei műsorában.

Simicskó István felidézte: a Magyar Honvédség szabadságharcban jött létre, „harcban edződött”. Akkor néhány hónap alatt kellett felépíteni egy ütőképes haderőt. 1848 decemberére már 110 ezer katonából állt a haderő, amely többször győzött is – emelte ki a miniszter, aki szerint ehhez a katonák „hatalmas, emberfeletti” hazaszeretete és szabadságvágya is kellett.

A miniszter megjegyezte: napjainkban azt látni, hogy külső szándékokat, akaratokat akarnak rákényszeríteni egyes országokra. Ezért most is nap mint nap dolgozni kell a biztonságért. A katonák folyamatosan kiképzéseken vesznek részt, és a honvédséget folyamatosan fejleszteni kell.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a hadviselés módszerei megváltoztak, már nincs hadüzenet, azt sem mindig tudni, ki áll a támadások hátterében. A katonaságnak minden ilyen veszélytől is meg kell óvnia a magyar embereket, ehhez új technikákra, technológiákra is szükség van. Ezzel kapcsolatban Simicskó István példaként említette, hogy már létrehoztak egy kutatóintézetet, és kibervédelmi parancsnokságot is felállítanak.

Simicskó István a Kossuth rádió 180 perc című műsorában hangsúlyozta: a történelem arra tanít, hogy ha egy országnak nincs „védelmi képessége” mindig valamilyen idegen elnyomás lesz a sorsa. Ezért a biztonságra mindig áldozni kell.

Most a költségvetési források is megvannak ahhoz, hogy egy modern eszközökkel felszerelt, ütőképes haderő legyen a honvédség. Ezt szolgálja a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderő-fejlesztési program is, melynek megvalósítását már meg is kezdték – fejtette ki a miniszter.

(MTI)