A Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia alkotta visegrádi csoport (V4) soros elnökségét betöltő Lengyelország belügyminisztériuma által közzétett közlemény szerint a témáról december 4-én miniszteri videokonferencián tárgyaltak, és a mostani állásfoglalást az ott született megállapodás alapján fogadták el.

Hirdetés

A közös dokumentum – amelyet továbbították a december végéig tartó német, valamint az ezt követő portugál soros EU-elnökségnek – megszabja „a térségünk államai által elfogadható kompromisszum határvonalait” az unió migrációs és menedékjogi politikájáról folytatott további egyeztetések során – olvasható a varsói közleményben.

A térségbeli miniszterek tisztában vannak azzal, hogy az EU-n belüli migrációs nyomás miatt szükség van egymás támogatására, ennek viszont a közös álláspont szerint „rugalmasnak kell lennie, a tagállamok lehetőségeinek megfelelő eszközválasztást illetően pedig szabadnak”.

A miniszterek egyetértettek abban, hogy a szabad belső mozgást biztosító schengeni övezet szabályos működése érdekében olyan jövőbeli uniós megoldásokra van szükség, amelyek „valódi ellenőrzést” tesznek lehetővé az EU-n belüli migrációs mozgás felett.

Korábban írtuk


Az EU-nak birtokában kell lennie „a migráció terén nem együttműködő”, unión kívüli országokkal szemben alkalmazható nyomásgyakorlási eszközöknek, az Európa déli részén tevékenykedő, ezen belül a tengeri mentőakciókban részt vevő nemzetközi szervezeteknek pedig pontos szabályok szerint kell dolgozniuk, amelyek megakadályozzák az illegális migrációs csatornák kialakulását – áll a lengyel belügyi tárca közleményében.