A Magyar Liberális Párt politikusai csütörtökön a Vajdaságba utaznak, hogy ott élő magyarok előtt ismertessék nemzetstratégiai programjukat – jelentette be budapesti sajtótájékoztatóján a Liberálisok külügyi szakpolitikusa.


Fotó: MTI, archív, illusztráció

Szent-Iványi István közölte, hogy a Magyar Mozgalom nevű közéleti egyesület hívta meg őket, akárcsak a többi magyarországi pártot. Csütörtök délutánra panelbeszélgetést is szerveznek számukra, ahol a résztvevők bemutathatják programjukat, hogy ezzel is segítsék a vajdasági magyarokat arról dönteni, kire szavazzanak az országgyűlési választáson.
    
Saját elképzeléseiket ismertetve azt mondta, hogy Magyarországnak alkotmányos és erkölcsi kötelessége a nemzeti szolidaritás, vagyis felelősséget kell viselnie a határon túl élő magyarok iránt. Hozzátette: eközben partneri viszonyt szeretnének kialakítani a határon túli magyar szervezetekkel, akiket egyenrangúnak tekintenek, ezért „nincs gyámkodás, nincs beavatkozás a belügyeikbe”. Szent-Iványi István kiemelte, a Liberálisok nem akarják megmondani az egyes közösségeknek, hogy mi a jó nekik, mert ennek eldöntése az érintettek dolga. A magyar politikai erőknek azokhoz a törekvésekhez kell támogatást nyújtaniuk, amelyek összhangban vannak Magyarország és az adott közösség érdekeivel – jelentette ki.
    
A politikus hangsúlyozta, hogy támogatják az önkormányzatiságot, az önrendelkezést, vagyis az autonómiatörekvéseket.
    
Külön kiemelte, hogy nem akarnak elvenni szerzett jogokat, ami vonatkozik a magyar állampolgárságra, a szavazati jogra, a magyarigazolványra vagy bármilyen más kedvezményre is. Végül azt mondta, hogy az anyagi támogatások szintjén sem szándékoznak változtatni, de a rendszerüket átalakítanák. A támogatásoknak normatívnak és transzparensnek kell lenniük, és be kell iktatni egy ellenőrző funkciót is, mert jelenleg a rendszer nagyon kicsi hatásfokkal működik és állandóan felmerül a korrupció gyanúja – mondta.

(MTI)