Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

Az OMÉK megnyitóján Nagy István agrárminiszter a magyar föld és a magyar gazdálkodók ünnepének nevezte a patinás múltú agrárseregszemlét, és hitet tett az ágazat megerősítése, jövedelmezőségének emelése mellett.

Hirdetés

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a mezőgazdaság társadalmi támogatottságának szükségességére hívta fel a figyelmet, és kiemelte a kistermelők jelentőségét a vidék népességmegtartó erejének növelésében. Hozzátette, hogy javult a fogyasztói tudatosság, az emberek egyre inkább keresik a helyi termékeket.

Az OMÉK-ot szervező Agrármarketing Centrum ügyvezetője, Ondré Péter a magyar vidék múltja és jövője találkozásának nevezte a háromnapos nagyszabású rendezvényt, és hangsúlyozta, hogy a XXI században a művelhető területek bizonyulnak a legértékesebb erőforrásnak.

Galéra

Az OMÉK egyszerre hiteles szakmai és üzleti fórum, és a nem szakmabeli nagyközönség számára is hasznos ismereteket és szórakozást nyújtó szabályos minifesztivál. Nem véletlenül látogatnak el a rendezvényre általános iskolás és az ágazathoz kötődő szakiskolás csoportok, de karon ülő gyermekekkel érkező családokat is látni.

Az őshonos magyar állatok részlege önmagában is nagy vonzerő, de az egyik csarnokban kiállított impozáns traktorok és más mezőgazdasági masinák látványa is lenyűgöző, pláne, hogy be is lehet ülni a vezetőfülkékbe. A szakmai előadások sorozata is izgalmas laikus érdeklődőként is, legyen szó az élelmiszerbiztonságról vagy épp a magyar bor világát bemutató, kóstolókkal egybekötött gyorstalpalókról.

Korábban írtuk

Ami a kiállítókat illeti, a paletta lélegzetelállítóan színes, nemcsak a szűken értett agrárium, hanem a vidék egésze sorakozott fel a Hungexpón az OMÉK-on. Van itt fafaragó, kosárfonó, késes, méhész, sajtkészítő, pálinkafőző, borász, chilitermesztő, a standokon számtalan ínycsiklandó húsáru, lekvár, szörp, gyógy- és fűszernövény, gomba, pékáru, száraztészta, olaj, tojás hívogatja a látogatót. Itt van az egész Magyarország Kárpátalja, Belső-Erdély, Székelyföld, Partium, Felvidék, Muravidék, Drávaszög gazdáival. Megjelentek olyan termelői közösségek, mint például a Magyardombegyházi Együtt Termelő és Értékesítő Szövetkezet.

A hagyományok, például a solymászat, a tánc, zene, viselet formájában is megjelenő népi kultúra mellett terítékre került a legkorszerűbb agrotechnológia a különféle termesztési eljárásoktól a termelést, értékesítést segítő szolgáltató, például csomagolási megoldásokon át a szerszámokig, gépekig, palackozó berendezésekig vagy épp az agráriumot támogató pénzügyi lehetőségekig, a hungarikumoktól az eredetvédelem tematikáján át a természetvédelem aktualitásaiig. Kicsik és nagyok, termelők, kereskedők, ágazati szakmai szervezetek egyaránt kitelepültek az OMÉK-ra, például a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft., és feltűnően sok a külföldi érdeklődő, látogató.

Ez azért is nagy jelentőségű, mert az Agrármarketing Centrum által három éve elindított exportfejlesztési program, a Hungarian Food Business Program keretében az OMÉK-on rendezik az első Hungarian Food Summit találkozót, aminek során száznál több külföldi beszerző közel ezer tárgyalást folytat negyvenhat magyar exportképes vállalkozással.

A 81. OMÉK-ra méltán lehet büszke minden magyar, a programok a legszélesebb közönséget szólítják meg. A rendezvényről részletes információk elérhetők az omek.amc.hu oldalon.