Fotó: Varga Mihály, Facebook

Varga Mihály beszédében felidézte, hogy 1848 vízválasztó volt a magyar történelemben, a független magyar nemzetállam megszületésének pillanata. Az akkor sem könnyen adott szabadságot azonban ma is meg kell védeni, olyan kihívásokkal kell megküzdeni, mint „a migráció, a háború (…) propagálása”, továbbá azok az „átgondolatlan szankciók és zöldnek mondott intézkedések, amelyekkel Európa éppen most lövi lábon magát” – jelentette ki.

Hirdetés

Hozzátette: nem lehet megfeledkezni a nemzetállam, a függetlenség vagy a demokrácia „földrajzilag változó megítéléséről, a Brüsszelben tökélyre fejlesztett kettős mércéről”. Aki nem kíván részt venni ebben a kaotikus kísérletben, azt rögtön rendbontással vádolják, ma is meg kell tehát küzdeni a függetlenségért, az önrendelkezésért, a saját érdekeinkért.

A pénzügyminiszter úgy látja, szép számmal akadnak ma is olyanok, akik sokat dolgoznak Magyarország boldogulásáért, akik a problémákban is meglátják a lehetőségeket, helyén való tehát az ilyen személyiségeket kitüntetni. Méltatta korábbi minisztertársa, Palkovics László érdemeit azzal, hogy nemcsak Zalaegerszeg, de „az egész ország magán viseli építő munkájának” nyomát.

Kiemelkedő szerepe van Palkovics Lászlónak abban, hogy Magyarország az elmúlt időszakban az európai gépjárműgyártás egyik legnagyobb európai központjává vált – mondta, hozzátéve, ezek a beruházások és az általuk vonzott beszállítók befektetései mind kiállták az idők próbáját, hosszú távon szolgálják a magyar gazdaság erősödését, válságállóságát, versenyképességének növelését.

Korábban írtuk

Az ide települt óriásvállalatok jelentős gyártóbázisokat alakítottak ki, sok munkahelyet teremtettek és óriási tudást adnak át a magyar dolgozóknak. Magyarország „az elektromobilitásra történő átállás alatt és után is megtarthatja a járműiparban betöltött vezető szerepét”, ezt szolgálja egyebek mellett a CATL debreceni akkumulátorgyára vagy a szimbolikus fejlesztési központnak is számító ZalaZone, a zalaegerszegi járműipari tesztpálya – mondta Varga Mihály.

Ez utóbbival  kapcsolatban megjegyezte: ahol korábban pusztaság volt, ott ma már ipari park működik és kutatás-fejlesztés is folyik. Hozzátette: a Rheinmetall ugyanitt felépített harcjárműgyárának és saját tesztpályájának létjogosultságát éppen a tavaly kirobbant háború igazolta.

Varga Mihály kijelentette: Magyarország minden válságból erősebben jött ki, mint ahogy belement, és fontos jel az a friss hír, hogy ismét pozitív a külkereskedelmi mérleg. Ha ezek a beruházások nem lettek volna, „ha nem sikerült volna felülírni azt a kishitű és cinikus álláspontot”, hogy a magyar termék nem versenyképes, akkor ma nem lenne 4,2 millió munkavállaló az országban, az elbocsátásokkal a munkanélküliség nőtt volna, mert nem lehet egy gazdaságot csak a szolgáltatóiparra alapozni.

Vigh László, a térség fideszes országgyűlési képviselője a díjazottakról szólva azt mondta: ilyen példaképek kellenek, hogy mindazt elérje a város, amit szeretne. Zalaegerszegen olyan fejlődés indult el, amely hosszú évtizedekre meghatározza a város jövőjét.

Balaicz Zoltán polgármester (Fidesz-KDNP) ünnepi köszöntőjében felidézte, hogy 138 évvel ezelőtt, 1885. május 13-án vált Zalaegerszeg jogilag is várossá, hivatalos elnevezéssel „rendezett tanácsú várossá”, ezért ünneplik most a város napját.

Hangsúlyozta: a település csaknem 800 éves történelmében a zalaegerszegi emberek „nemcsak dolgoztak és dolgoznak, hanem csodát alkotnak, ha megkapják a lehetőséget”, hogy a saját akaratuk szerint formálják városukat, mindennapjaikat vagy éppen otthonaikat. A város lakói büszkék arra a városépítő és -szépítő munkára, amelyet a korábbi nemzedékek végeztek.

A polgármester úgy fogalmazott: a mai zalaegerszegiek „többet, szebbet, jobbat” akarnak, s „ha hatvanezer ember összefogva ugyanazt akarja, akkor nincs az az erő, amely elgáncsolhatná a jövőt”. Becsüljük meg a múltunkat, a közös értékeinket, és legyünk hűségesek ahhoz a szellemiséghez, amely sikereket hozott számunkra.

A város napja alkalmából díszpolgári címmel díjazott Palkovics László Zalaegerszegen született és a Zrínyi Miklós Gimnáziumban érettségizett, Széchenyi-díjas és Gábor Dénes-díjas akadémikus. A méltatás szerint államtitkárként, majd miniszterként olyan fejlesztéseket valósított meg a zalai megyeszékhelyen, amely teljesen új fejlődési pályára állította a várost.

Palkovics László köszönetképpen arról beszélt, hogy a Zalaegerszegen indított nagyberuházások még nem fejeződtek be, van még tennivaló, a folyamat csak az egyik állomásánál tart. Zala ma már innovatív része az országnak, és ez nem egy ember teljesítménye, sokan kellettek ahhoz, hogy ez megvalósulhasson.

A zalaegerszegi rendezvényen Pro Urbe díjban részesült Lepsényi Imre nyugalmazott iskolaigazgató, valamint a húsz évvel ezelőtt megalapított Griff Bábszínház. A város hagyományainak megfelelően ugyancsak ezen a díszközgyűlésen vehették át kitüntetésüket a polgármesteri hivatal kiemelkedő szaktudással, szakmai tapasztalattal rendelkező köztisztviselői.