Mellár Tamás (Párbeszéd) szerint a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnökhelyettese a napokban egy csúsztatásokkal teli cikkben durván neki támadt az ellenzéknek. Szerinte ezzel a KSH megszegte a statisztikai törvénybe foglalt pártatlanság, valamint a megbízhatóság elvét. Kitért arra is, ma kevesen bíznak az országban a KSH adataiban. A vicc kategóriája, hogy 449 ezer forint a havi bruttó átlagkereset Magyarországon – jegyezte meg.

Hirdetés

Azt kérdezte, miként büntetik a KSH törvényszegését? Mit tesz a kormány, hogy megállítsa a KSH rohamos tekintélyvesztését, az adataival szembeni bizalmatlanságot? – firtatta.

Varga Mihály pénzügyminiszter visszautasítva a vádaskodást úgy látta, Mellár Tamásnak, a KSH egykori elnökének savanyú a szőlő, mert már nem ő vezeti a hivatalt. Elmondta, nem büntetendő az, hogy ha valaki ír egy véleménycikket Magyarországon.

Szerinte a cikkben nagyon fontos felvetések voltak, de nem a KSH-é volt az első szó, ugyanis az ellenzék hónapok óta támadja azzal a hivatalt, hogyan manipulálja az átlagbérre vonatkozó adatokat.

Korábban írtuk


Közölte, a KSH nem pusztán a magyar jogszabályok, hanem az Eurostat és az EU elvárásai alapján jól végzi a munkáját.

Áll-e még a KSH politikai függetlensége? – Mellár Tamás azonnali kérdése a parlamentben

Posted by Párbeszéd Magyarországért on Monday, May 3, 2021