Varju László úgy fogalmazott: hisznek a szabad, demokratikus, európai Magyarországban, és ugyanolyan bátran és határozottan kell eltüntetniük a „kiépült pártállamot”, mint ahogyan azt az emberek 1956-ban tették.

Hirdetés

A képviselő azt mondta, október 23. olyan dátum a magyar történelemben, amely mindenki szemébe könnyet csalhat, mindenkinek megdobogtatja a szívét.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy különösen fontos visszaemlékezni ennek a véres a forradalomnak az első napjára. Egyetemisták és a hozzájuk csatlakozó munkások, értelmiségiek, idősek, fiatalok, szülők és gyerekek gyújtották meg a lángot, ők mondták ki először hangosan az utcán is, hogy elég volt a zsarnokságból – emlékeztetett Varju László.

Úgy folytatta: hosszú évtizedek után, harminc évvel a rendszerváltást követően ma ismét ott tartunk, hogy az egyetemisták, az utca emberei szembeszegülnek „a zsarnok hatalommal”, mert ugyanúgy, ahogy akkor, most sem kérnek az elnyomásból, nem kérnek a diktatúrából, nem kérnek a „központosított gondolkodtatásból” és nem kérnek a sokszorosított propagandavéleményből. A zsarnok nem csak a múltban létezett, hanem „ma is itt van velünk, aki nem akasztat, hanem kirúgat és ellehetetlenít” – mondta a DK-s politikus. Tavaly októberben volt egy önkormányzati választás, egy „vértelen forradalom”, amikor megmutatta az ország és megmutatta Budapest, hogy mi a véleménye a jelenleg uralkodó rendszerről – közölte. Ebben a rendszerben a nép hatalmát, a demokráciát átmenetileg kiüresíthették hazug szólamokkal és ígéretekkel, de ma már milliók látnak át rajtuk, és ezek a milliók vissza fogják venni a jussukat, a szabadságot – jelentette ki.

Korábban írtuk

Azt mondta, hogy átveszik a lángot Nagy Imrétől és az ’56 októberében utcára vonuló fiataloktól, megküzdenek a szabad, európai Magyarországért, a jogállamért.

Egyre többen vannak, akik kimondják, hogy együtt, közösen képesek változást elérni – zárta mondandóját. Az esemény végén a politikus koszorút helyezett el Nagy Imre szobránál.

Ma is küzdenünk kell a szabadságunkért!

Ma is küzdenünk kell a szabadságunkért! Több, mint 60 év telt el az 1956-os forradalom- és szabadságharc óta, de nem feledjük: az egyetemistákkal együtt ma is küzdünk a szabadságunkért! Oszd meg VARJU László Újpest-Angyalföld megemlékezését Nagy Imre szobránál! 🇭🇺🇪🇺

Gepostet von Demokratikus Koalíció am Freitag, 23. Oktober 2020