Hirdetés

Varju László (DK) azt firtatta, miért nem tesznek az élelmiszerinfláció ellen?

A politikus véleménye szerint kormányzás címén 2021 ősze óta a kormány semmit nem tesz, feltett lábbal nézi, hogy a minden európai rekordot megdöntő infláció megnyomorítja az embereket és a vállalkozásokat. Az élelmiszerárstop nem csökkenti, hanem inkább tovább növeli az inflációt – jegyezte meg.

Úgy tűnik, elfogyott az Orbán-kormány tudománya – vélekedett, hozzátéve: a történelmi mértékű élelmiszerdrágulás oka a kormány hétszeres rezsiemelése.

Azt kérdezte, miért hagyja cserben a kormány a magyar családokat, miért nem nyújt azonnali támogatást az élelmiszeripari és mezőgazdasági vállalkozásoknak.

Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta: az inflációt döntő mértékben a háború és a szankciók okozzák. A leggyorsabb eszköz az infláció csökkentésére a szankciók eltörlése és az azonnali tűzszünet.

Kitért arra is, hogy eddig mintegy húsz intézkedést hozott a kormány, amelyek a családokat és a gazdaságot egyaránt védik, illetve segítik.

Megjegyezte: 2023 januárjában tetőzött az infláció és februárban már csökkenő mértéket mutatott. Az élelmiszerinflációt pedig már 2022 decemberében elérte a csúcspontját.

A kormány elkötelezett, hogy a szankciós inflációt letörje, és a csökkenő infláció megnyitja a lehetőséget a jegybanki és piaci kamatok mérséklésének is.

Hozzátette: az árstopok addig maradnak, amíg az inflációt nem tudják csökkenő pályára állítani.

A képviselő a választ nem fogadta el.

Korábban írtuk