Hirdetés

Varju László (DK) Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének a parlament Gazdasági Bizottságának hétfői ülésén elhangzott beszámolóját idézte. A jegybankelnök szerint 2021 után Magyarország a világ öt legsérülékenyebb országa közé került, 2023-ban 14-18 százalékos inflációra számíthatunk, továbbá megbomlott az MNB és a kormány közötti gazdaságpolitika összhangja – sorolta.

Varju László szerint a magyar gazdaság jelenlegi válságáért Matolcsy György, Varga Mihály és Orbán Viktor a felelős. Az ő döntéseik vezettek a 48 százalékos élelmiszerár-növekedéshez és az üzemanyaghiányhoz.

A DK-s politikus kezdeményezte, hogy állítsák vissza a parlament ellenőrzési jogát, és nyújtsák be a 2023. évi költségvetés módosítását, „mielőtt a szakadékba zuhan az ország”.

Varju László javasolta továbbá, hogy tavaszig csökkentsék nullára az alapvető élelmiszerek és a rezsiszámla áfáját, így segítve a családokon.

Korábban írtuk

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára úgy válaszolt, a mai nap a cáfolata a baloldali vádnak, hogy Matolcsy György a Fidesz-kormány kiszolgálója. Ez a nap bizonyos értelemben a nemzeti bank függetlenségének a napja, a „jogállamiság, köszöni szépen, jól van, az MNB láthatóan a kormánytól függetlenül működik.

Azt is mondta, más a megbízója és a megbízatása az MNB elnökének és az ország kormányának. A kormány a magyar emberektől kapta felhatalmazását és arra kapta, hogy őrizze meg az ország békéjét és biztonságát.

”Mi pedig igyekszünk megfelelni annak a megbízatásnak, amit a magyar emberektől kaptunk, hogy valóban az ő békéjüket és az ő biztonságukat – beleértve az anyagi biztonságot is – védjük meg„ – fogalmazott. Ezért a kormány fenntartja a rezsitámogatást, az élelmiszer- és a benzinárstopot, támogatást nyújt a kisvállalkozásoknak, segíti a turisztikai ágazatot és ”akármilyen próbatételt is szenved a költségvetés„, nem vonja vissza a családok védelmében hozott döntéseit – sorolta.