Vasárnapig jegelik az összefogással kapcsolatos tervezett egyeztetéseket a baloldalon. Ekkor tartanak ugyanis időközi választást Jászberényben, amelynek eredménye nagyban befolyásolhatja a jövőre esedékes önkormányzati választáson való együttműködés kereteit – értesült a Magyar Nemzet az ellenzék belső ügyeire rálátó forrásokból.

Hirdetés

Kimarad a megméretésből a DK

A vasárnapi megméretésen négy polgármesterjelölt indul: Besenyi Orsolya (független, Fidesz–KDNP által támogatott), Budai Lóránt (Közösen Jászberényért Egyesület), László Péter (Mi Hazánk) és a független Nagy Tímea.

A választás legfőbb tétje evidens módon az, hogy a jobboldal vissza tudja-e hódítani a várost, de az eredmény a baloldal számára más tanulságokkal is szolgálhat. Gyurcsány Ferencék ugyanis teljesen kimaradnak a megméretésből: nem állítottak saját polgármesterjelöltet, de ami ennél sokkal fontosabb, hogy a kampányban sem támogatják a közös jelölt Budai Lórántot, aki mögött így az MSZP, a Momentum és a Jobbik sorakozik fel.

Kormánypárti többségre lehet számítani a képviselő-testületben

A kérdés tehát lényegében az, hogy mire megy a baloldal a DK nélkül – magyarázták a Magyar Nemzet forrásai. Szerintük míg a polgármesteri szék sorsa inkább kétesélyesnek nevezhető, a képviselő-testületben minden bizonnyal kormánypárti többségre lehet majd számítani.

A testület feloszlatta magát

Mint ismert, Jászberényben azért kell a polgároknak most az urnák elé járulniuk, mert október 17-én Gedei József DK-s exalpolgármester indítványára a képviselő-testület feloszlatta magát. A településen két cikluson keresztül − 2010 és 2019 között − Szabó Tamás fideszes politikus ült a polgármesteri székben. A 2019-es helyhatósági választás után Budai Lóránt jobbikos politikus ugyan átvette Szabó helyét, de a 15 fős testületben az akkor még együtt mozgó ellenzéknek nem lett többsége, hét-hét fős patthelyzet alakult ki.

A baloldali polgármester a DK kifarolása miatt azonban már csaknem egy éve kisebbségben vezeti a várost. Gedei József tavaly januárban mondott le alpolgármesteri pozíciójáról. Egyes feltételezések szerint megsértődhetett azon, hogy a DK a 2019-es önkormányzati választásokon visszaléptette Gedeit Budai Lóránt javára, de Budai az előválasztáson nem viszonozta a gesztust, hanem Gedei helyett az MSZP–Párbeszéd–LMP–Jobbik közös jelöltje, Kertész Ottó mellett állt ki.

Számos politikus lépett át a DK-ba az elmúlt hónapokban

Csak az elmúlt hónapokban számos politikus lépett át a DK-ba, ráadásul látványosan az önkormányzati szférából. Közéjük tartozik Déri Tibor, a momentumos újpesti polgármester, Szücs Balázs, Erzsébetváros párbeszédes alpolgármestere, Erdősi Éva korábbi párbeszédes politikus, az ellenzék volt közös csepeli polgármesterjelöltje, Szilágyi Szabolcs, a Jobbik miskolci önkormányzati képviselője, Bodrozsán Alexandra, a Momentum kecskeméti önkormányzati képviselője, Buzinkay György, a Momentum korábbi elnökségi tagja, illetve Juhász Béla momentumos sződligeti polgármester.

Mindeközben Gyurcsány Ferenc lényegében arra buzdította az ellenzéki polgármestereket, hogy a rájuk bízott települések gondjai helyett inkább a kormányellenes hangulatkeltéssel foglalkozzanak.

„Szerintem is öröm minden leaszfaltozott utca, egy felújított tér, egy új biciklisáv, ha éppen az kell. A kérdés, hogy ez elég-e. A Haza szempontjából a polgármester ambíciója kevésbé fontos. Szerintünk valójában arra kell válaszolni, hogy mi szolgálja a Köztársaság helyreállításának érdekét. A DK szerint az, ha a települések lakóit választott vezetőik Orbán rendszerével szemben politikai közösséggé szervezik és közösen küzdenek a szabad Magyarországért”

– írta Gyurcsány.

A Magyar Nemzet cikkét ITT olvashatják.

Korábban írtuk