frakciók tagjai közül kevesebben nyomtak igent, mint ahány ellenzéki képviselő van. Amennyiben tehát minden fideszes, kereszténydemokrata és MDF-es jelen lett volna és nemmel szavaz, alulmarad a baloldal.

Bár az esetek szinte mindegyikében interpellációra adott válasz elfogadásáról volt szó, s ezek többnyire súlytalan ügyek voltak, azért átcsúszott a Nemzeti Kulturális Alapról szóló törvény módosítása 153 igennel, 110 nemmel, mert a Fidesz, az MDF és a KDNP összesen 172 képviselőjéből 61 hiányzott.

Május elseje, a kisebbségi kormányzás kezdete óta kétszer került homokszem az ellenzéki gépezetbe: két interpellációs válasznál volt példa arra, hogy az SZDSZ-frakció nemmel szavazott, mégis az igenek győztek a hiányzók miatt. Így történhetett meg május közepén, hogy az elvileg kisebbségben lévő MSZP egyedül is el tudta fogadni Veres János, illetve Újhelyi István válaszát – négy másik, elméletben többségben lévő párttal szemben. Ezek az esetek rávilágítanak arra, hogy új helyzet állt elő. Eddig az ellenzék nemigen rúghatott labdába: ha voltak is hiányzók a kormányoldalról, a fontos szavazásokra megvolt a szükséges többség. Ezentúl azonban vasfegyelemre van szükség az ellenzék részéről.

——————–

Patthelyzet Újbudán

Hetek óta döntésképtelen a budapesti XI. kerület képviselő-testülete. Hajdu László ugyanis, aki az SZDSZ színeiben, az MSZP támogatásával szerzett egyéni mandátumot, április 17-én kilépett a szabad demokrata frakcióból. Azóta a képviselő-testület még egyetlen esetben sem szavazta meg az ülések napirendjét, mivel szavazategyenlőség alakult ki a két oldal között.

– Az aktuálpolitika, a nagypolitika és a helyi politika is olyannyira megváltozott, ami az én értékrendemmel nem egyeztethető össze. Ez a lépés egyértelmű üzenet volt, hogy a jelenlegi felállásban nem tudom tovább támogatni a koalíciót – nyilatkozta az Újbuda TV-nek a politikus, aki nem tartja felelősnek magát azért, hogy kilépése óta gyakorlatilag működésképtelen a képviselő-testület. – Rajtam kívül van még tizennyolc ellenzéki képviselő, akikkel meg kell találni a közös hangot, és úgy gondolom, a polgármester úr felelőssége, hogy a megfelelő alkukat megkösse.

Kupper András, a Fidesz XI. kerületi frakcióvezetője szerint tarthatatlan a mostani helyzet, az ellenzéknek azonban nincs eszköz a kezében a megoldásra.

– A legutóbbi testületi ülést Molnár Gyula azzal zárta be, hogy addig nem hívja össze a képviselőket, amíg nincs többsége. Ezt sajnos elvben megteheti, és egészen addig húzhatja az időt, amíg nem kell tárgyalni a jövő évi költségvetésről – mondta a frakcióvezető.

———————-

Kihasználni a helyzetet

Melyik frakció hogyan bünteti az indokolatlan parlamenti hiányzásokat? Változtak-e a szankciók május elseje, a kisebbségi kormányzás kezdete után? Mi történik, ha homokszem kerül a gépezetbe? Újraértelmezte-e az új parlamenti helyzet a frakciófegyelem fogalmát?

Göndör István

(MSZP, frakcióvezető-h.):

– A szocialista frakcióban eddig is szigorú szabályok voltak érvényben a parlamenti munkában való részvétellel kapcsolatban, ezért ezeken nem kellett változtatnunk. A távolmaradást ezt megelőzően is komoly pénzbüntetéssel szankcionáltuk. A kiszabott pénzbüntetést a frakció tagja az őt jelölő szervezet számlájára fizeti be.

Répássy Róbert

(Fidesz, frakcióigazgató):

– A szavazástól való távolmaradásért kiszabható maximális büntetés ötvenezer forint. Nincs a frakciónak olyan tagja, aki rendszeresen igazolatlanul maradt volna távol a szavazásoktól, ám szeretnénk minimálisra csökkenteni annak esélyét, hogy a hiányzók miatt nem tudjuk érvényesíteni az akaratunkat.

Halász Zsuzsa

(KDNP, szóvivő):

– A kereszténydemokrata frakcióban nincs szükség pénzbüntetésre, mert nálunk nincsenek rendszeres hiányzók. Persze arra akadt példa, hogy valaki nem volt jelen egy szavazásnál, de a hiányzás minden esetben indokolható volt.

Herényi Károly

(MDF, frakcióvezető):

– Az MDF képviselői eddig is fegyelmezetten részt vettek az üléseken, csak indokolt esetben hiányoztak, így nincs szükség pénzbüntetésre vagy egyéb szankciókra. A kisebbségi kormányzással előállt helyzetet úgy próbáljuk kihasználni, hogy javaslataink ügyében tárgyalást kezdeményezünk az ellenzéki pártokkal.

SZDSZ:

Az SZDSZ 25 ezer forintra bünteti azokat, akik egy esetben megszegik a frakciófegyelmet, a visszaesők büntetése 50 ezer forint.