A jogállamiságot védő, fontos intézményt fognak felállítani a legfelsőbb közigazgatási bírósággal – emelte ki az igazságügyi miniszter az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

Fotó: MTI/Soós Lajos

Trócsányi László azt mondta: a legfelsőbb közigazgatási bíróság létrehozásával egy „kétfejű” igazságszolgáltatási rendszert hoznak létre. Vannak, akik félelmet gerjesztenek ezzel kapcsolatban, pedig ilyen intézmény Európa számos országában létezik – jegyezte meg a miniszter.

A miniszter azt is elmondta, a jövő héten benyújtandó „Stop Soros” törvényjavaslat-csomagban lesznek változások a korábbi javaslathoz képest. Példaként említette, hogy ez már tartalmaz alaptörvény-módosítást, a Btk. és a rendőrségi törvény módosítását is. Szerepel benne például az ideiglenes távoltartás intézménye, amelyet azok ellen alkalmazhatna a rendőrség, akik alaposan gyanúsíthatóak azzal, hogy az illegális migrációt szervező tevékenységet folytatnak – tette hozzá.

Trócsányi László – aki 2014 után az új kormányban is igazságügyi miniszter – azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnöktől két fő feladatot kapott erre a ciklusra. Azt, hogy a nemzetközi vitákban foglalja össze Magyarország jogi érveit, valamint végezzék el az alkotmányos intézmények – köztük az igazságszolgáltatás – értékelését – fejtette ki.