Hirdetés

Vejkey Imre (KDNP) közölte: 494 napja tart az orosz-ukrán háború, és az uniós szankciós csomagokból „a tizenegyediknél tartunk”. Brüsszel a szankciókkal nem állította meg a háborút és nem győzte le Oroszországot, a szenvedés azonban folytatódik.

A brüsszeli bürokratáknak nem számít az, hogy Európa gazdasága térdre kényszerül. Miközben sosem látott válság van, két kézzel szórják a pénzt az orosz-ukrán konfliktusba. Aztán minden eszközt igyekeznek bevetni azért, hogy a háború finanszírozása miatt rohamosan kiürülő uniós kasszát a tagállamok sarcolásával töltsék fel – sorolta a kifogásait.

Ukrajna megsegítése eddig már több mint 70 milliárd euróba került az uniónak, és ehhez most még további 50 milliót akarnak követelni – fűzte hozzá.

Úgy fogalmazott: nem a brüsszeli mantrára és a szankciós csomagokra van szükség, hanem a mielőbbi tűzszünetre és a békére.

Dömötör Csaba válaszában a legfontosabb célnak azt nevezte, hogy háborús időszakban is segítsék a családok megélhetését. Növekedési pályán kell tartani a gazdaságot, meg kell védeni a munkahelyeket és az elmúlt évtizedben elért eredményeket. Ezt szolgálják a költségvetési intézkedések is – mondta.

Kijelentette: az ország mozgásterét a nemzetközi gazdasági környezet is meghatározza, és eljutottunk oda, hogy „kiürült az uniós kassza” ezért kampányba kezdtek, hogy a tagállamok fizessenek be pótlólagos forrásokat. Ezeket a plusz összegeket Ukrajna további finanszírozására, a migráció menedzselésére és a brüsszeli bürokraták fizetésemelésére fordítanák – tette hozzá.

Úgy kérnek Magyarországtól több pénzt, hogy közben politikai okokból visszatartják az országnak járó forrásokat. Bárhogy is gondolták, „ez nem fog menni” – mondta, leszögezve: Magyarország továbbra is a béke hangja akar lenni.

Korábban írtuk