Fotó: YouTube (képernyőfotó)
Hirdetés

Írásbeli kérdéssel fordult az Építési és Közlekedési Minisztériumhoz a Momentumos Bedő Dávid, a kormány kastélyprogramja kapcsán. A képviselő aziránt érdeklődött, hogy miért ajándékoz el a kormány tizenkét magyarországi kastélyt, kúriát és palotát, megszüntetve az ott dolgozók munkaviszonyát.

A minisztérium képviseletében válaszoló Csepreghy Nándor államtitkár válaszában arra hívta fel az ellenzéki politikus figyelmét, hogy Orbán Viktor kormányai 2010 óta több mint 50 milliárd forintot fordítottak kastélyok, várak és kúriák felújítására, nagyságrendekkel több adófizetői forrást csoportosítva az épített örökség megőrzésére, mint bármely kormány 2010 előtt.

Csepreghyt őszinte örömmel töltötte el, hogy a Momentum is bekapcsolódik a kastélyok jövőjéről folyó diskurzusba, egyben arra ösztönözte a párt képviselőit, hogy „a sajtótájékoztatók megtartását követően – az eddigiektől eltérően több időt töltsenek vidéken –, járják be ezeket az épületeket és az ezekhez tartozó kereteket és parkokat.”

„Ha megfogadja tanácsomat, akkor Ön is szembesülni fog azzal, hogy a felújítottnak címkézett épületek csak erős jóindulattal nevezhetőek késznek, azok további felújításra, a megkezdett munka folytatására szorulnak” – tette hozzá.

Korábban írtuk

Az államtitkár felhívta Bedő figyelmét a hazánk előtt álló gazdasági kihívásokra, amit a Momentum képviselőinek nem kell bemutatni, „hiszen a helyzet alakításában, a Magyarországnak járó források blokkolásában tevékeny szerepet vállalnak.”

Mindezen kihívások ellenére a kormány nem tett le az épített örökség további fejlesztéséről és a közfunkciók megtartásáról és folyamatosan keresi a fejlesztési lehetőségeket, hogyan vonhatók ebbe be a közpénzeket kiegészítő magánforrások – írta válaszában az államtitkár.

Csepreghy tájékoztatása szerint a kormány olyan javaslatot terjeszt az Országgyűlés elé, amely garantálja a közfunkció megtartását, és a kastélyok látogathatóságát, írta meg a Mandiner.