Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt (archív, illusztráció)

Az ENSZ ciprusi békefenntartó missziójából (UNFICYP) hazatérő magyar kontingens magyar és szerb katonáit fogadták Székesfehérváron szerdán.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt (archív, illusztráció)

A katonákat köszöntő Mihócza Zoltán, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának megbízott vezetője elmondta: a kilencvenes évek közepén Cipruson szerezte a magyar honvédség az első gyakorlati tapasztalatait, ott tanultak bele a modern kori békefenntartásba. A misszió 1993-ban kezdődött és 1995 óta felügyelték a magyar katonák a tűzszüneti biztonsági zóna négyes szektorát – tette hozzá.

A magyar kontingens idén augusztus 31-én fejezte be szolgálatát Cipruson, az eltelt évek alatt 43 magyar kontingensváltás történt, 19 kontingensparancsnok és több mint kétezer katona vett részt a misszióban. 

Mihócza Zoltán hozzátette: a kontingens kivonásával a magyar ciprusi szerepvállalás nem ér véget, mert a kivonás a katonai rendész részleget és a törzstiszti csoport állományát nem érinti. Így még mindig mintegy tucatnyi magyar katona és rendőr szolgál Cipruson.

Bár mint mondta, Ciprus a világ nyugodtabb, normalizálódó válságövezetei közé tartozik, a felügyelt helyzet „képlékeny és törékeny”. Úgy fogalmazott: a misszióban beigazolódott, hogy a magyar békefenntartók fegyelmezetten, jó szakmai színvonalon, kiváló együttműködésben végzik munkájukat.

Az ENSZ ciprusi békefenntartó erőinek missziójában részt vevő magyar kontingensbe 2010-től szerb katonák is integrálódtak. A kontingens feladatai közé járőrözés, megfigyelés, a tűzszüneti egyezmény betartására való ügyelés, tömegdemonstrációk kezelése, az ütközőzónában lakó kisebbségek védelme és az ottani civil tevékenységek koordinálása, illetve humanitárius segítségnyújtás is tartozott.