Ahogyan azt a Demokrata is megírta, alternatív népszavazásnak álcázva folytatott adatgyűjtést a baloldal, felhasználva az oktatásügy kapcsán hónapok óta zajló tüntetések hangadóit és az aHang nevű, Soros Györgyhöz közel álló adatkezelő portált.

Hirdetés

A résztvevők személyes adatait, lakcímét az adatkezelő feldolgozásra külföldre továbbította egy New York-i székhelyű cégnek, amelyben szintén közvetett érdekeltsége van Sorosnak. A „népszavazás” második fordulójaként most a kormány által kezdeményezett nemzeti konzultációt használnák fel. Ezúttal egymillió üres kérdőív begyűjtését tűzték ki célként, ami újabb jelentős mennyiségű választó adatait érintheti.

A Magyar Nemzet cikke nyomán Tényi István közérdekű bejelentést tett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál (NAIH). A beadványban az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény, valamint az Alkotmánybíróság az információs önrendelkezésről szóló határozatát részletezve a hatóság állásfoglalását kérte az ügyben.

Vizsgálni kell azt, hogy fennáll-e a törvénytelen adatszerzés, adatgyűjtés, lehetősége

– mutatott rá beadványában a közérdekű bejelentéseiről elhíresült Tényi.

Korábban írtuk

A címzett hatóság, a NAIH elnöke válaszlevelében kiemelte, hogy korábbi közérdekű bejelentések alapján már vizsgálat folyik az aláírásgyűjtéssel összefüggésben.

Péterfalvi Attila hozzátette: a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján mérlegelni fogják az aláírásgyűjtéssel kapcsolatos adatkezelés jogszerűségét, és ennek függvényében tesznek majd intézkedéseket.

Az eredeti cikk IDE kattintva a Magyar Nemzet honlapján érhető el.