Csütörtökön adtunk hírt róla, hogy a PestiSrácok.hu rábukkant Vona Gábor 2013-as írására, amelyben típusokra osztotta az embereket, és az általa hülyének tartott embereket moslékban hempergő disznóknak nevezte. A portál pénteken újabb Vona-írásra bukkant. A Jobbik elnöke a Magyar Hüperión egyik 2013-as számában azt írta, a parasztság alacsonyabb rendű, és teljességgel alkalmatlan a magyar nemzeti érzés megőrzésére.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

„Vajon vasárnap a szavazóurnáknál milyen választ ad erre Vonának az a sok millió magyar választópolgár, akiknek paraszti gyökerei vannak, illetve maguk is gazdálkodók?” – teszi fel a kérdést a portál.

Az érzelmi nacionalizmus felülvizsgálata című cikkében Vona a népi gondolkodókat, a népi nacionalizmus kiemelkedő alakjait, például Szabó Dezsőt és Németh Lászlót kritizálta, és a lap 145. oldalán azt kezdte ecsetelni, hogy a népi gondolkodók tévesen gondolták, hogy a parasztságban lehetnek a magyarság tartalékai, belőlük alakulhat ki a magyar nemzet következő vezetőrétege, miután az egyházak szerepe jelentéktelenné vált, a magyar nemesség elbukott, a kialakuló polgárság pedig főként német és zsidó etnikumú volt – szedte össze a PestiSrácok.hu. Vona szerint a népi mozgalom „jócskán túlbecsülte a magyar parasztságban rejlő nemzetmentő lehetőségeket”. Majd azt írta:

„A paraszti kultúrától várni a magas kultúra meggyógyítását, a nemzeti érzés megőrzését felettébb naiv elképzelés volt, hiszen a parasztság nem megőrizni akarta saját kereteit, hanem éppen abból kitörni, megszabadulni.”

„Másrészt a népi mozgalom értelmiségi vezetői figyelmen kívül hagyták azt a tradicionális igazságot, hogy alacsonyabból magasabb rendű nem származhat, csak fordítva. Vagyis a parasztságtól várni, hogy valami magánál magasabb közösségi keretet, egy egész nemzetet egyfajta evolúciós erővel újrateremtsen, mindez megszületésének pillanatában kudarcra ítélt gondolat volt.”

A teljes cikk a PestiSrácok.hu-n olvasható.

demokrata.hu