Szilveszterkor mindenki sokkal többet enged meg magának, mint egy hagyományos napon – mutatott rá a lapnak Zacher Gábor. A toxikológus megjegyezte: ez alatt egyeseknél az alkohol- és a kábítószerfogyasztásra, a bódult állapotban való gépjárművezetésre és esetenként a szexre kell gondolni.

Hirdetés

A buli ne arról szóljon, hogy valaki már este 11-kor fetreng és teljesen kiütötte magát, aztán én köszönök neki reggel

– hangsúlyozta, majd hozzátette: azt ajánlom mindenkinek, mérsékelten fogyasszon alkoholt, „két-három sört, a pezsgőt pedig ne keverje”. A szilvesztert sokan különlegesnek tartják, menjenek is bulizni az emberek, merjék magukat jól érezni, viszont ebbe bele kell építeni egy keretrendszert, amit be kell tartani – mondta.

A drogokkal kapcsolatban a szakember figyelmeztetett: a Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA) jelenleg 900 szert monitoroz. Zacher Gábor hangsúlyozta: ez a mennyiség a szakma számára is követhetetlen, nemhogy a használók számára.

Az sem könnyíti meg a helyzetet, hogy a szerek jelentős részt az utcai nevükön vannak kint a forgalomban. A szakérő példaként megemlítette a „kristály” nevű dizájner drogot, amelyből legalább negyvenféle létezik. Ráadásul nem tudja az illető, hogy pontosan mi a hatóanyag, és hány féle összetevőt raktak bele.

Korábban írtuk

A szakorvos elmondása szerint ugyanez vonatkozik az úgynevezett „biofűre”is, amely egy szintetikus marihuána-származék és több mint százhúszfélét lehet belőle megkülönböztetni. Ezek por formájában jönnek be az országba, majd feloldják acetonban, amit vagy dohányra, vagy orvosi zsályára permeteznek rá. Ráadásul a kiterített növényre nem tudják egyenletesen rászórni a vegyszert, emiatt az abból eladott cigaretták erőssége is különbözik – magyarázta a szakorvos.

A teljes interjú IDE kattintva a Magyar Nemzet honlapján érhető el.