Fotó: Gyöngyösi Márton Facebook-oldala (képernyőfotó)
Hirdetés

Gyöngyösi Márton EP-képviselő nemzeti konzervatív irányról beszélt a Magyar Nemzet által megismert jobbikos elnökjelölti szándéknyilatkozatban. Ezzel szemben az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség és a Magyarhoni Zsidó Imaegylet vezetője aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a korábban a zsidók listázását szorgalmazó Gyöngyösi neve felmerült elnökjelöltként.

Az EP-választás a párt számára a „selejtező”

Gyöngyösi Márton, a párt egyetlen EP-képviselője a dokumentumban közölte, szerinte az EP-választás a párt számára a „selejtező, ahol eldől, ki állhat egyáltalán rajthoz az önkormányzati választáson, ahol pedig a pártunk jövőjét kell újra megalapoznunk”. „Ha az első megmérettetésen elbukunk, akkor a következőre csak nézőként jutunk el” – jegyezte meg.

Gyöngyösi reális célként tűzte ki, hogy „a Jobbik megint az ellenzék vezető ereje legyen”, megítélése szerint ezt a címet az EP-választáson fogják kiosztani.

„Vereséget szenvedett az ellenzéki együttműködés”

Gyöngyösi elismerte, „bár az ellenzéki együttműködés a választásokon óriási vereséget szenvedett, valószínűleg lesz még dolgunk a többi ellenzéki párttal, és ezt én magam is így tartom helyesnek”. Hozzátette, szerinte „a párt lelke létezik, erős és töretlen. Lelkünk mélyén mindig tudtuk, éreztük, hogy a Jobbik egy nemzeti-konzervatív párt.Ezzel együtt legyen modern európai párt is, amely, ahogy Magyarország építését, úgy Európa építését is feladatának tartja” – hangsúlyozta az EP-képviselő.

Korábban írtuk

Hozzátette: „Túl kevesen maradtunk ahhoz, hogy a pártot különböző véleménybuborékokban élő klikkek torzsalkodásai emésszék”, hozzátéve, számít a munkában Potocskáné Kőrösi Anitára elnökhelyettesként, az elnökség és a frakció minden tagjára, így Jakab Péterre is.

Köves Slomó: A Jobbik név hitelteleníti a párt utóbbi időben vitt mérsékelt irányvonalát

„A Jobbik név maga olyan folytonosságot fejez ki a párt történetének nyíltan rasszista és antiszemita megnyilvánulásokban gazdag éveivel, ami hitelteleníti a párt utóbbi időben vitt mérsékelt irányvonalát. Ezt az álláspontot támasztja alá Gyöngyösi Márton jelöltsége is”

– közölte a lappal Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője. Hozzátette, a Jobbikkal kapcsolatban évek óta nem változott az álláspontjuk.

Róna Tamás: Aggodalomra ad okot, hogy Gyöngyösi lehet egy parlamenti párt elnöke

Róna Tamás, a Magyarhoni Zsidó Imaegylet (Zsima) elnöke szerint aggodalomra ad okot, hogy Gyöngyösi lehet egy parlamenti frakcióval rendelkező párt elnöke. „Az emberek vallásgyakorlása, vallása az emberi jogok színtere is, senki másra nem tartozik, mint az örökkévalóra és a hívőre” – mondta.

Emlékeztetett: a magyarországi zsidóság 2012-ben fájdalommal és félelemmel nézte Gyöngyösi azon elképzelését, hogy listázzák a zsidó származású parlamenti képviselőket.

Ha egy ilyen eszmerendszerrel magyarországi politikus domináns szereplőjévé válhat a politikai közéletnek, az maga a katasztrófa” – hangsúlyozta.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható a Mandiner oldalán.