Hirdetés

A budapesti Városháza privatizációjával kapcsolatos híreket sorolta Zsigmond Barna Pál (Fidesz), aki egyre kínosabbnak nevezte, amit Karácsony Gergely tesz az ügyben, pár nap alatt eljutva a teljes tagadástól a részleges beismerésig.

Kijelentette: „a Demszky-Hagyó-korszak méltó örökösei a Városháza új urai”, akik az önkormányzat egyik legértékesebb épületét herdálnák el baloldal üzleti köröknek. Felvetette, „milyen baloldali körök tartják markukban a fővárosi önkormányzatot és a főpolgármestert?”.

Válaszában Fónagy János nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős parlamenti államtitkár nagyon zavaros és számtalan kérdést felvető helyzetnek nevezte az esetet, amelyet elsősorban a fővárosnak és a közgyűlésének kell tisztáznia, ebben pedig fontos szerepe lehet a városházi Fidesz-KDNP-frakciónak.

Felidézte: egy 2004-es számvevőszéki jelentés szerint a Horn-kormány 1994-es koalíciós megállapodása kimondta a privatizálás elsőségét, aminek következménye az lett, hogy „az állami indulóvagyonnak közel a fele eltűnt”, értékét, piacait vesztette, hiszen a vásárlók zömének nem az adott cégekre, hanem azok piacaira volt szüksége.

Korábban írtuk

Hozzátette: akkor dobra verték az összes természetes monopóliumot, amelyek szükségesek egy állam működéséhez, a privatizációnak pedig a dolgozók voltak a legnagyobb vesztesei, hiszen mintegy egymillió munkahely szűnt meg, „teljes térségek nyomorodtak meg évtizedekre”. Fónagy János szintén a vesztesek között említette az évtizedes hátrányba kerülő kutatás-fejlesztést és a szakoktatás rendszerét.