Hirdetés

Dallos Gyula kivételesen sikeresnek nevezve a franciaországi Le Pin au Haras-ban rendezett kettesfogathajtó-világbajnokságot úgy fogalmazott: a Hölle Martin, Osztertág Kristóf, ifj. Fekete György összeállítású magyar csapat ott nem csupán egy adott világversenyen diadalmaskodott, hanem egy győzelmi sorozatot volt képes folytatni.

Mindezt páratlan tehetségű és hajtói erényekkel rendelkező, felkészült és motivált emberek hajtották végre a legbiztosabb háttér, a család támogatása mellett – hangsúlyozta, emlékeztetve: a sport nem a pénzről szól elsősorban, mert bár anélkül nem lehet magas szinten művelni, ám csak pénzzel sem lehet. A siker sok tényezőn múlik és ezt az összetett feladatot a magyar csapat a vb-n példaértékűen teljesítette – mondta.

Ez az eredmény a kettesfogathajtás mellett az egyetemes magyar sportot, ezen belül valamennyi lovas szakágat emelte piedesztálra – fogalmazott. Hozzátett: a példamutató tudással, emberi tartással, fegyelemmel, erkölccsel, intelligenciával, motiváltsággal és alázattal rendelkező világbajnok csapat fiatal tagjainak még évtizedeken át tartó küldetése van a magyar fogathajtásban.

Hölle Martin, a kettesfogat-hajtás négyszeres csapat- és négyszeres egyéni világbajnoka kiemelte: a győzelemért elsősorban a csapatnak, szeretteinek, segítőinek és lovainak jár köszönet. Jelezte, utóbbiak közül Eppie immár négyszeres világbajnok, ami tudomása szerint egyedülálló a fogathajtás történetében. Elmondta, hogy most az elmúlt hónapok intenzív felkészülési időszaka után kicsit üresnek, ugyanakkor boldognak érzi magát és reméli: két év múlva újra világbajnoki címet ünnepelhet. Szilágyi Zsolt szövetségi kapitány az eseményen arról beszélt: ennek a csapatnak éppen a fiatalságában rejlik az egyik legnagyobb ereje, hiszen együtt kezdtek és közösen haladva együtt bizonyítottak. Jelezte: a csapat minden tagja maximumot nyújtott Franciaországban, ahol megéltek feszült, humoros és megható emberi pillanatokat egyaránt.

Fontosnak nevezte, hogy a sportágak közül talán a magyarság egyik legfőbb jelképének tekinthető fogathajtás megkapja a neki járó lehetőséget, elismerést és támogatást.

Lázár Vilmos, a Magyar Lovasszövetség elnöke a világbajnokságon mutatott magyar teljesítményt méltatva aláhúzta: a csapat igazi „nagysága” abban rejlik, hogy tagjait a nehézségek és a tét nem „összenyomták”, hanem megerősítették. Ugyanakkor emlékeztetett: a siker felelősséggel is jár, hiszen a világbajnok kettesfogat-hajtók egy lánc erős láncszemei és immár maguk is példaképek.

Kiemelte, 2024-ben 100 éves lesz a Magyar Lovas Szövetség és Szilvásvárad négyesfogat-hajtó világbajnokságnak ad otthont. Ez lesz a 21. fogathajtó világbajnokság Magyarországon. Felidézte: eddig 109 világ- és Európa bajnoki érmet szerzett a magyar fogathajtó csapat, ebből az 51. és 52. aranyérem a Franciaországban győztes magyar kettesfogat-hajtók érdeme.

Lázár Vilmos az eseményen a magyar lovassport legrangosabb kitüntetéseként Gróf Széchenyi István emlékérmet adott át a kettesfogat-hajtásban csapatban és egyéniben is négyszeres világbajnok Hölle Martinnak.

Korábban írtuk