Fotó: Vogt Gergely/Demokrata

Innováció, ambíció, egyedülálló atmoszféra és örökség a jövőnek. Olyan különleges világbajnokságot rendezett Magyarország, amire még nem volt példa az atlétika történetében. Többet akartunk nyújtani egy sporteseménynél, és sikerült is. Élménypark, Medál Pláza és Youhuu. Pár dolog, ami egyedülálló és meghatározó az egész vb tekintetében.

Hirdetés

Az éremátadás először került a stadio­non kívülre, és az ötlet annyira bevált, hogy ez a jövőben is így lesz. A dobogósok a stadionparkban éremátadó fesztivál keretében többezres közönség előtt kapták meg az érmüket. Az atlétákra olyan hatást gyakorolt a Medál Pláza, hogy például a világbajnokság egyik legnagyobb sztárja, a három aranyérmet nyerő sprinter, Noah Lyles is megkönnyezte. Ezen a helyszínen, a színpadon az esti programok előtt és után pedig koncertek fokozták a hangulatot, így a sportesemény fesztivál is lett egyben. A kilátogató nézők láthatóan élvezték, hogy nemcsak egy atlétikaversenyre, hanem egy nagy bulira váltottak jegyet.

Youhuu jött, látott és győzött. A kabalaállatokat tekintve eddig messze voltuk a világszínvonaltól, de a szervezők ezen a téren is mertek bátrak és vagányak lenni. Youhuu, a rackajuh pedig a maga nem túl visszafogott stílusával berobbant, és olyan hatást váltott ki sportolókból és a szurkolókból egyaránt, amire szintén mindenki emlékezni fog, ha a budapesti vb-re gondol. Előfordult, hogy frászt hozta egy bahamai futónőre, de a távol­ugrók homokozójában is játszott gyerekekkel, gumicsónakban is ringatózott a vizesárokban, feltűnt a legváratlanabb helyeken, a csínytevés volt a lételeme, a vb teljes ideje alatt gondoskodott a remek hangulatról.

Fotó: Vogt Gergely/Demokrata

A szervezők, a sportolók, de még az időjárás is kitett magáért ebben a kilenc napban, rekordok születtek a pályán és azon kívül. Ha Magyarország nem is számít atlétikai nagyhatalomnak, a magyar versenyzők erőn felül tejesítettek, évtizedes országos csúcsok dőltek meg, és a hazai közönség előtt szereplő atléták ha sokszor távol álltak is a döntőbe jutástól, felülmúlták önmagukat, saját legjobb eredményeiket javították meg, Halász Bence révén pedig világbajnoki bronz­éremnek is örülhetett Magyarország. A hőmérséklet is rekordokat döntött a kilenc nap alatt.

A világ egyik legfontosabb, legismertebb és talán legnagyobb tekintélyű sportdiplomatája, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke is elismerően beszélt a magyar fővárosban rendezett eseményről. Sebastian Coe herkulesi erőfeszítésnek nevezte, amit véghez vittek a szervezők. A sportvezető szívéhez különösen közel áll a budapesti világbajnokság, mert elnöksége alatt ez volt az első, amelynek odaítéléséről dönthetett, a korábbiakat „megörökölte”. Sebas­tian Coe a zárónapon tartott sajtóeseményen elmondta: mindenki elégedetten és boldogan távozik Budapestről, amely szerinte „világbajnok város”, és kiválóan megrendezte a vb-t. A nemzetközi szövetség első embere azt is elmondta, olyan magával ragadó volt az atmoszféra, hogy nem emlékszik hasonló hangulatú világbajnokságra. Coe szerint a legmagasabb színvonalat mutatja az is, hogy a hazai szurkolók akkor is a lelátón maradtak, amikor nem a nemzetük versenyzője indult, hanem mindenkinek drukkoltak.

Fotó: Vogt Gergely/Demokrata

Ez a világbajnokság nem lehetett volna jobb, mint amilyenné vált – ezt már Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár jelentette ki. A világbajnokság kormánybiztosa szerint együtt dobbant a szívünk, minden magyar ember büszke lehet a hazai vb-re, jó benyomást tettünk a világ minden tájáról idelátogató sportvezetőkre.

– Bízom benne, ha a világbajnokságra ellátogató sportvezetők olyan helyzetbe kerülnek, hogy dönthetnek majd a következő olimpia helyszínéről, akkor a szemük előtt fog lebegni, hogy szívesen visszatérnének Magyarországra.

Fotó: Vogt Gergely/Demokrata

Arra a felvetésre, hogy hazánk készen áll-e az ötkarikás játékok megrendezésére Sebastian Coe úgy válaszolt:

– Nincs okom kétségbe vonni, hogy Magyarország készen áll olimpia rendezésére. A legmagasabb szintű atlétikai versenyt láthattuk itt az elmúlt napokban.

Fotó: Vogt Gergely/Demokrata

A Nemzeti Atlétikai Központban mindennap tömött lelátók előtt zajlottak a programok a nézők hihetetlen biztatása közepette. Több mint 400 ezer jegyet adtak el, és 120 országból érkeztek érdeklődők. Az utcai versenyeknél a magyar főváros legszebb látványosságain, a világörökség részét képező helyszíneken keresztül az egész világ láthatta Budapestet. Magyarország ismét bizonyított: ezúttal a világ harmadik legnagyobb sporteseményét rendezte meg, és a lehető legmagasabbra helyezte a lécet.

Korábban írtuk