Antoine Griezmann elegáns duplájával előbb megtörte, majd padlóra is küldte a kulcsemberét vesztő Olympique Marseille-t, az Atlético Madrid 3-0-s győzelmét a csapatkapitány Gabi biztosította be az Európa-liga lyoni döntőjében. A klublegenda Fernando Torres kupagyőzelemmel búcsúzott nevelőegyesületétől.
 

Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach


Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Pedig a mérkőzést jobban nem is kezdhette volna a szinte hazai pályán játszó Marseille. A közönség elképesztő hangorkánja és pirotechnikai bemutatója szó szerint feltüzelte, agresszívan letámadta a láthatóan megzavarodott Atléticót, és mindjárt a negyedik percben megszerezhette volna a vezetést, Valere Germain azonban a kapu helyett az égbe lőtte a labdát. Rudi Garcia a mérkőzést felvezető sajtótájékoztatón kiemelte, a helyzetkihasználás kulcsfontosságú lesz, a spanyolok betonvédelmét áttörni csak mérsékelt sikerrel lehet majd – a próféta szólt a kék-fehérek mesteréből.

Francia oldalon egyik csapás követte a másikat, a Germaint fantasztikus labdával megtaláló Dimitri Payetet bő félóra után még nagyobb megrázkódtatás érte. Az amúgy is sérüléssel bajlódó csapatkapitánynak cserét kellett kérnie, könnyek közepette kullogott le a gyepről. Azt csak az alaposabb vizsgálatokat követően lehet megállapítani, hogy a világbajnoki szereplése veszélybe került-e, Didier Deschamps szövetségi kapitány lélegzetvisszafojtva várhatja az orvosi jelentést.

Az előzetesen toronymagas favoritnak kikiáltott Atlético ekkor ráadásul már előnyben futballozott. A csapatkapitány Gabi csent labdát a középpályán, azonnal meg is játszotta Antoine Griezmannt, aki szemben a kapussal higgadtan a hálóba gurított. Francia keserítette a franciákat, a Barcelona, pontosabban fél Európa kiszemeltje persze egy cseppet sem vette a lelkére, nem spórolta meg az ilyenkor szokásos örömtáncot.

Az ég leszakadt, az eső és a kavargó szél alaposan megnehezítette a csapatok dolgát, a meccs emberének választott Griezmann viszont természetesen feltalálta magát: a második félidő elején Koke passza után pörgetett elegánsan a hálóba Steve Mandanda fölött. Hangrobbanás az egyik oldalon, dermesztő csend a másikon, Payet magába roskadva a lelátón – padlóra került az OM.

Az Atleti azt is elbírta, hogy sikerkovácsa, Diego Simeone eltiltása miatt nem ülhetett le a kispadra, még az Arsenal elleni elődöntő első meccsén küldték fel a lelátóra. Távollétében segítője, Germán Burgos irányított az oldalvonal mellől, párját ritkító hatékonysággal. A hajrá mégis kis híján szoros lett, ám Kosztasz Mitroglu fejese a kapufa belső éléről kifelé pattant. Jan Oblak vetődött, nyújtózkodott, de ha a labda pár centivel beljebb megy, esélye sem lett volna kiszedni. 

Ezen az estén az OM-nak semmi sem jött össze, az Atletinek minden: Gabi gólpassz után gólt rúgott, kilőtte a hosszú alsót. Koke labdájának szeme volt, a második asszisztját osztotta ki. Az utolsó pillanatokra Fernando Torres is beállt, a közönségkedvenc első madridi kupagyőzelmével búcsúzik szeretett klubjától.

A Matracosok második Európa-liga-döntőjüket is imponáló magabiztossággal húzták be, 2012-ben, Diego Simeone első idényében az Athletic Bilbaót ütötték ki Bukarestben ugyanilyen különbséggel. Jövőre a Bajnokok Ligája aranymeccsét otthonukban, a szeptemberben átadott Wanda Metropolitanóban rendezik – jobb motivációt aligha kell keresni a következő idényre.

Nyilatkozatok:
Antoine Griezmann (Atlético Madrid): Nagyon boldog vagyok, régóta várok erre a pillanatra. Tizennégy évesen hagytam el Franciaországot, az egész családom kijött erre a meccsre, együtt folytatjuk az ünneplést. Minden elismerésem a Marseille-é, óriásit küzdöttek, nagyszerű csapat – mondta a lefújást követően a két gólt szerző támadó.
Gabi (Atlético Madrid): Nagyon meg akartuk nyerni ezt a kupát, sokat jelent a számunkra. Torres megérdemelte, mindenkinél jobban – ennél szebben nem is búcsúzhatna az Atletitől.
Adil Rami (Olympique Marseille): Keményen küzdöttünk, mindent beleadtunk, de az ellenfél sokkal rutinosabb, ami sajnos kiütközött. A meccset alaposan ki kell elemeznünk, tanulnunk belőle, még van hova fejlődnünk.

Európa Liga, döntő:
Olympique Marseille-Atlético Madrid 0-3 (Griezmann 21., 49., Gabi 89.)