Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Sztanyiszlav Csercseszov, a Ferencváros labdarúgócsapatának új vezetõedzõje bemutatkozó sajtótájékoztatót tart a Groupama Arénában 2022. január 6-án
Hirdetés

December 20-án nevezték ki a Ferencváros labdarúgócsapata vezetőedzőjének Sztanyiszlav Csercseszovot. Az orosz válogatott – egyébként Észak-Oszétiában született – előző szövetségi kapitánya a rövid téli szünet után január harmadikán kezdte meg a felkészülést a csapattal, csütörtökön pedig háromnegyed órán keresztül válaszolt a magyar újságírók kérdéseire. Csercseszov kapcsán általános nézet, hogy keménykezű edző, és ezt erősítette bemutatkozó beszéde is a ferencvárosi játékosok előtt, amiben, mint a Fradimédia videójából kiderült, közölte: ő soha nem fogja azt mondani egy játékosnak, hogy „legyen szíves”, neki se mondják azt soha a játékosai, hogy „edző, legyen szíves”, elvégre profik, mindegyiküknek azt kell tenniük, ami a dolguk.

Nos, a csütörtöki sajtótájékoztatón kiderült, hogy Csercseszov nem csupán határozott, de humoros is: hiába kapott háromnegyed óra alatt legalább kéttucatnyi kérdést, egyikre sem adott sablonos választ.

Amikor például az egyik újságíró megkérdezte, miért döntött a Fradi mellett, elmondta, fontos volt számára, hogy bajnoki címért küzdő, nagy múltú csapathoz hívják, ahol hasonlóan gondolkodnak a futballról, mint ő. Majd mosolyogva, általános derültséget kiváltva visszakérdezett:

– Nagyon szomorú vagy, hogy itt vagyok?

Később az ulloi129.hu szurkolói oldal érdeklődésére, hogy mit várhatnak tőle a drukkerek, elmondta: az olyan csapatok, mint a Fradi, nem létezhetnek szurkolók nélkül.

– Azt üzenem, hogy a kemény munkában és a cselekvésben hiszek, nem a szavakban. Azt láttam, hogy a nemzetközi meccseken telt ház van, a bajnokikon viszont nem. Az a cél, hogy a bajnokságban is telt ház legyen.

Fotó: fradi.hu
Korábban írtuk

Első benyomásaival kapcsolatban azt mondta: eddig pozitívak a tapasztalatai.

– Három edzésnapon vagyunk túl, ezért még nem ismerek mindenkit tökéletesen a keretből, de a játékosok ez alatt az idő alatt jó benyomást tettek rám. Vannak labdarúgók, akikkel még nem sikerült együtt edzenünk (hárman az Afrika-kupán szerepelnek, néhányan pedig koronavírusosak – a szerk.), de próbálunk összecsiszolódni. A vezetőséggel egy vacsora keretében már beszéltünk a célokról. Lépésről lépésre kell haladnunk. Először is jobban meg kell ismernünk egymást a csapattal. Meg kell nyernünk a bajnokságot, és utána lesz érdemes beszélni az újabb célokról, a nemzetközi szereplésről – fogalmazott. – Mindenképpen a bajnoki cím a cél, amit csak védekező focival nem lehet elérni. Idő kell ahhoz, hogy feltérképezzük, milyen játékstílus illik a futballistáinkhoz. Amit rögtön láttam, hogy jó támadójátékosokkal rendelkezik az FTC, amit ki kell majd használnunk. Peter Stöger mellett Szerhij Rebrovval is jó kapcsolatot ápolok, már az ő Fradiját is láttam a CSZKA Moszkva ellen. Már akkor is feltűnt, hogy a bajnokságban és a nemzetközi szinten mennyire eltérő stílusban játszik a csapat.

A Demokrata felvetésére, hogy játékospályafutása alatt mely edzők tették rá a legnagyobb benyomást, szerinte milyen egy „tökéletes edző”, azt mondta, utóbbi kérdésre nem tud válaszolni, de szerencsés, mert olyan kiemelkedő szakemberekkel dolgozhatott együtt, mint Valerij Lobanovszkij, Konsztantyin Beszkov, Oleg Romancev vagy a német Joachim Löw, akiktől mind tanult.

Ugyancsak megcsillantotta a humorát, amikor arról érdeklődtek tőle: ha hosszútávra tervez Budapesten, akkor gondolkodik-e azon, hogy megtanul magyarul.

– Egészségedre – kezdte a nyelvünkön már megismert szóval. – Nein! – tette hozzá, majd úgy folytatta angolul (az egyébként német nyelven tartott) sajtótájékoztatóját, hogy most az angoljának a fejlesztése a legfontosabb, mivel negyven évvel ezelőtt tanult angolul, míg játékosként és edzőként inkább német nyelvterületen tevékenykedett, így egyelőre könnyebb németül beszélnie. De egy-két hónap, és minden rendben lesz e téren.

– Egyébként nem értem, hogy Magyarországon miért angolul beszélnek inkább az emberek, ha egyszer itt volt az Osztrák–Magyar Monarchia, normális esetben beszélniük kellene a németet is. Talán németül kellene tanulniuk angol helyett – mondta viccesen.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Sztanyiszlav Csercseszov futballhoz való hozzáállásáról sokat elárult az is, ahogyan arra a kérdésre válaszolt, ki a kedvenc játékosa.

– Ne keverjük össze a futballt a szerelemmel. A kettőnek nem sok köze van egymáshoz – mondta, hozzátéve, sok jó játékossal dolgozott együtt Akinfejevtől Zsirkovon át Dzsudzsák Balázsig, de kedvence nincs. – Az az edző, akinek van kedvence, nem profi.

Az oszét tréner több kérdést is kapott stílusával kapcsolatban, például hogyan éli meg, hogy „nagyon szigorú, kőkemény” embernek tartják?

– Beszélt már a játékosokkal? – kérdezett vissza mosolyogva. – Természetesen egy profi klubban szükség van a fegyelemre, és az év 365 napján úgy kell történniük a dolgoknak, ahogy azt elterveztük. Ma is elmondtam a játékosoknak: nem az egyéni akaratnak, hanem a közös céloknak kell érvényesülniük. Ez nem az én elképzelésem, egyszerűen ez a profizmus.

Később arra a kérdésre, hogy melyik edzői felfogásnak a híve, annak, amelyik minden játékostól szigorúan elvárja, hogy betartsa a személyre szabott taktikát, vagy annak, amelyik nagyobb szabadságot ad a futballistáknak, így válaszolt:

– Természetesen minden játékosnak megvan a feladata a pályán és az egyéni képességeit is „bele kell vinnie” a játékba. Nem anarchiáról vagy demokráciáról beszélhetünk, hanem egy rendszerről, ennek a keretein belül kell a játékosoknak megmutatniuk az egyéni képességeiket, de ennek illeszkednie kell a csapathoz. Ha magamat röviden jellemeznem kellene, akkor egy demokratikus diktátor vagyok – zárta szavait Csercseszov.

A szakember aztán a sajtótájékoztató végén így búcsúzott.

– Azt tudom, hogy én mit mondtam, de nem tudom, hogy ő mit fordított – mutatott a mellette ülő tolmácsra, megnevettetve még egyszer az újságírókat, a Fradi új mestere, akinek a vezetésével a csapat a tervek szerint jövő héten tíznapos edzőtáborba vonul. Borítékolható: nem fognak unatkozni a játékosok. Semmilyen szempontból.