A sporttörténeti siker egyik legfőbb letéteményese, Szerhij Rebrov vezetőedző ezúttal is remekül megszervezte csapata védekezését, a Fradi két komolyabb norvég helyzetet leszámítva magabiztosan hozta le kapott gól nélkül a találkozót, ez pedig elegendő volt a sikerhez.

A csoportkör csütörtöki sorsolását a Ferencváros a negyedik kalapból várja.

Hirdetés
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A csoportkörbe jutással a Ferencváros az eddig megkeresett 1,4 millió euró (több mint félmilliárd forint) mellett további 15,25 millió euróhoz (körülbelül 5,5 milliárd forint) jut. Legutóbb a 2009/10-es idényben volt magyar csapat a BL főtábláján, akkor a Debrecennek sikerült ez a bravúr. A Ferencváros 1995-ben szerepelt utoljára a Bajnokok Ligága – akkor még 16 csapatos – csoportkörében.


BL-selejtező, playoff, visszavágó:
Ferencváros-Molde (norvég) 0-0
Groupama Aréna, zárt kapus, v.: Björn Kuipers (holland)
Továbbjutott: a Ferencváros, 3-3-as összesítéssel, idegenben lőtt gólokkal

Ferencváros: Dibusz – Lovrencsics, Blazic, Botka, Heister – Somália (Frimpong, 87.), Sigér (Laidouni, 78.), Haratin – Zubkov, Uzuni, Tokmac Nguen (Isael, 79.)
Molde: Linde – Pedersen, Gregersen, Ellingsen, Haugen – Hussain (Omoijuanfo, 81.), Aursnes – E. Hestad, Eikrem, Knudtzon (Brynhildsen, 64.) – James


A ferencvárosi szurkolók, akárcsak legutóbb a Dinamo Zagreb ellen, ezúttal is a Groupama Aréna mellől bíztatták kedvenceiket, akiknek egy Edda Művek-idézetet is hagytak a kapu mögött, a B-közép lelátóján: „Adj erőt, hogy be tudjak lépni, van hitem a magas falak előtt!

Az első félidőben mindkét csapat elsődleges célja az volt, hogy ne hibázzon, így aztán nem csoda, hogy kaput eltaláló lövésből egyetlenegy akadt a 45 perc alatt.

A második játékrész is hasonlóan kezdődött, aztán egy védelmi hiba után, az 54. percben a norvégok közel jártak ahhoz, hogy megszerezzék a vezetést. A túloldalon egy szép akció végén Zubkov előtt is adódott egy nagy lehetőség, de a Fradi ukrán légiósa rosszul találta el a labdát.

Fotó: MTI/Kovács Tamás
Ferencvárosi szurkolók a labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtezőjének negyedik fordulójában játszott Ferencváros-Molde zárt kapus mérkőzés előtt a budapesti Groupama Arénánál
Korábban írtuk

Miután a norvégoknak volt fontosabb a gólszerzés, hiszen idegenben szerzett találatokkal az FTC állt továbbjutásra, ezért a vendégcsapat nagyjából a 70. perctől feljebb tolta a védekezését, hat perccel később pedig ziccerig jutott, de Dibusz Dénes hatalmasat védett lábbal. A 87. percben újabb nagy norvég lehetőség maradt ki, és mint kiderült, ez volt az utolsó igazi esélye a vendégeknek.

A lefújást követően felcsendült a BL himnusza, a stadionon kívül pedig óriási tűzijáték vette kezdetét.

A Ferencvárosnál folyó tudatos építkezés újabb sporttörténeti sikert hozott. A 2018 augusztusában kinevezett Szerhij Rebrov vezetésével a zöld-fehérek 2019-ben megszerezték 30., idén a 31. bajnoki címüket, emellett tavaly az Európa-liga, most pedig – a Djurgarden, a Celtic és a Molde kiverésével – a Bajnokok Ligája főtáblájára jutottak.

Fotó: képernyőkép, m4sport
Ünnep a Groupama Arénánál

A Ferencváros révén nyolcadszor jutott magyar labdarúgócsapat csoportkörbe európai kupasorozatban, a zöld-fehéreknek negyedszer sikerült ez a bravúr, a Bajnokok Ligájában pedig 1995 után másodszor szerepelhetnek.
Az viszont először fordult elő, hogy egymás után három idényben van magyar együttes a főtáblán, ugyanis 2018-ban a Fehérvár – még Vidi FC néven -, tavaly pedig az FTC jutott az Európa-liga legjobb 48 együttese közé. Szintén történelmi lenne, ha a MOL Fehérvár csütörtökön sikerrel vívná meg utolsó selejtezőmérkőzését a belga Standard Liege vendégeként az Európa-ligában, mivel egy idényben még sosem szerepelt két magyar csapat a főtáblán.
A BL-ben ez lesz a harmadik magyar részvétel, 2009-ben a Debreceni VSC is bemutatkozott a legrangosabb klubversengés elitmezőnyében.

Csoportkörbe jutott magyar csapatok:
Ferencváros (1995, Bajnokok Ligája)
Ferencváros (2004, UEFA Kupa)
Debreceni VSC (2009, Bajnokok Ligája)
Debreceni VSC (2010, Európa-liga)
Videoton FC (2012, Európa-liga)
MOL Vidi FC (2018, Európa-liga)
Ferencváros (2019, Európa-liga)
Ferencváros (2020, Bajnokok Ligája)

Fotó: MTI/Kovács Tamás