A portál rámutat, mindkettőnél nem csak a saját országuk gyűlölete miatt lehet állítani, hogy nem éppen példaképnek tekinthető emberekről van szó: Youssoupha, a kongói rapper, bevallottan bűnöző volt évekkel ezelőtt, Benzema pedig először pornóképeket küldött saját péniszéről egy kiskorú lánynak, majd barátját és válogatottbeli játékostársát megzsarolta egy szexvideóval.

Hirdetés

A portál rámutat, mindkettőnél nem csak a saját országuk gyűlölete miatt lehet állítani, hogy nem éppen példaképnek tekinthető emberekről van szó: Youssoupha, a kongói rapper, bevallottan bűnöző volt évekkel ezelőtt, Benzema pedig először pornóképeket küldött saját péniszéről egy kiskorú lánynak, majd barátját és válogatottbeli játékostársát megzsarolta egy szexvideóval.

„Álmomban néger magommal felcsináltam azt a kurva Marine Le Pent”

Fotó: ShutterStock/Melanie Lemahieu

A francia válogatott új „himnuszát” egy különösen a francia, migránsok lakta külvárosokban népszerű rapper, a kongói-francia Youssoupha jegyzi. A „Kékkel írd a nevem” („Écris mon nom en bleu”) kezdetű dalt éles társadalmi vita fogadta.

Youssoupha Mabiki Zola 1979-ben született az egykori belga gyarmat, Belga Kongó, ma Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosában, Kinshasában. 10 éves korában érkezett Franciaországba, ismeretlen körülmények között. Youssoupha később a fiatal migránsokkal teli párizsi külvárosokban élt nélkülözésben, bűncselekmények elkövetésével tartva fenn magát.

Korábban írtuk

Eleinte alkalmi formációival már komoly hírnévre szert tett rapperek előtt lépett fel, majd azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy egyre inkább provokáló, nem egyszer verbális erőszakot tartalmazó, durva, extrém módon vulgáris szövegeket énekelt. 2006-os „Éternel Recommencement” („Örökös újrakezdés”) című dalában a Nemzeti Tömörülés elnökét, Marine Le Pent vette célba durva szavakkal, nyomdafestéket nem tűrő kifejezésekkel („álmomban néger magommal felcsináltam azt a kurva Marine Le Pent”). Más szövegeiben pedig Franciaországot meglehetős gyűlölettel támadta: „Nem bízom többé Franciaországban, bennünket vádolnak…miközben a lapokat előre leosztották, szarok a rendreutasításokra, lelépek innen a hazámba, és a támogatásomra felvett pénzedet mind elverem„. Más dalaiban is nyíltan szidta befogadóországát, Franciaországot.

A Francia Labdarúgó-szövetség a közösségi hálókon a videóklipet úgy publikálta, mint a francia válogatott „hivatalos himnusza”, amelyben a játékosokat animációban mutatják be. Erről a különös marketingakcióról a Le Figaro információi szerint sem a játékosok, sem Didier Deschamps szövetségi kapitány nem tudott.

A nemzeti himnuszra szó szerint köpő Benzema

Fotó: ShutterStock/Bukharev Oleg

Karim Benzema története már korábban is túlmutatott a sport világán. Ahogy a Le Figaro fogalmaz, ez az ügy jól tükrözi „fiatal franciák egy részének az állapotát”, azokét, akiket a nemzeti lobogó már nem tud összekovácsolni.

Benzema pályafutását nemcsak az a közismert bűncselekmény árnyékolta be, amelyben Benzema idén októberben áll a fellebbviteli bíróság elé zsarolás kísérlete miatt. Sokkal inkább azok a mondatok és gondolatok állnak igazi példaképpé válása útjában, amelyeket a Real Madrid csatára Franciaországról mondott, és amelyek miatt a francia válogatott szurkolóinak egy része hátat fordított neki. (A vád szerint 2015-ben Benzema negyedmagával megzsarolta barátját, Mathieu Valbuenát, hogy nyilvánosságra hozza a játékos szexvideóját. A játékos már 6 éve nem játszhat a válogatottban. Benzemának volt egy másik, köztörvényes ügye is, amit megúszott: egy kiskorú lánynak a saját péniszéről küldözgetett képeket, később azt mondta, hogy nem ő volt, hanem feltörték a számítógépét. A bíróság hitt neki…)

Még első válogatottsága előtt, 2006-ban úgy nyilatkozott az RMC rádióadónak, hogy csak a „sport miatt” választotta Franciaországot, „hazája” az, ami a „szívében” van, továbbra is Algéria. Vagy egyszerűen megtagadta, hogy a La Marseillaise-t énekelje (ahogy azt egyébként szerinte Zidane és még sokan mások sem énekelték – ami egyébként nem igaz). Egy válogatott meccsen ki is köpött a himnusz végén, később ezt azzal magyarázta, hogy szerinte túlságosan erőszakos a franciák nemzeti himnusza.

Karim Benzema Lyonban, Franciaországban született, bár felmenői első generációs algériai migránsok voltak (anyja már Lyonban született).

A Le Figaro egyébként megszavaztatta olvasóit, hogy szeretnék-e viszontlátni a válogatottban hat év után a franciagyűlölő francia focistát. 89% mondta azt, hogy nem.

A francia válogatott egyébként június 19-én a Puskás Arénában lesz az Európa-bajnokságon Magyarország ellenfele. Feltehetően Benzemával.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el az Origo oldalán.