Fotó: MTI/Illyés Tibor
A gyõztes Koch Mátét ünneplik a férfi párbajtõrverseny döntõje után a milánói vívó-világbajnokságon 2023. július 26-án.
Hirdetés

A világranglista 12. helyezettjeként kiemeltként a 64-es főtáblán kezdett, ahol koncentrált, ugyanakkor szórakoztató vívással a svéd Linus Islas Flygare, Andrásfi Tibor, a luxemburgi Flavio Giannotte és Siklósi Gergely legyőzésével jutott el az elődöntőig.

A főpáston is folytatta remeklését, továbbra is „volt hegye”, ennek eredményeként simán verte a kazah Ruszlan Kurbanovot.

Az aranyéremért az idei Európa-bajnokkal, Davide Di Verolival mérkőzött. Az olasz a másik elődöntőben a címvédő és Tokióban olimpiai aranyérmes francia Romain Cannone-t búcsúztatta simán.

A döntőben az első három tust a 21 éves olasz adta, de 23 esztendős ellenfele még az első három perc lejárta előtt 3-2-re felzárkózott. Komoly taktikai ütközet zajlott a páston, minden tusért meg kellett dolgozni. Koch fordított, majd a második szakasz 6-6-nál ért véget. A számbeli fölényben lévő hazai szurkolók szinte „felrobbantották” a csarnokot minden olasz találatnál, de a magyar tábor is hangos volt, amikor Koch Máté gyújtott lámpát.

A második szünet után a magyar párbajtőröző egy kitörésnél földet szúrt, jelezte is azonnal, hogy nincs tus, amiért nagy tapsot kapott.

Nem kockáztatott egyik fél sem, passzivitás miatt jöttek is a sárga lapok, de aztán Koch eltalálta Di Veroli lábát, majd villámgyors akciókkal apránként gyűjtögette pontjait. Negyven másodperccel a vége előtt már 9-6-ra vezetett, aztán következett a szokásos, mozgalmas hajrá. Tíz-hét után két-három másodpercenként estek a találatok, de Koch idegei rendben voltak, távol tartotta az olaszt, sőt a végére növelte előnyét, végül 14-10-re győzött. Az üdvözlés után a magyar tábor a pástra szaladt és Kochot a magasba dobálva ünnepelte a jól megérdemelt diadalt.

Ezt megelőzően 2019-ben avattak magyar győztest ebben a szakágban, akkor, Budapesten a most ötödikként záró Siklósi győzött, akit ezúttal a negyeddöntőben Koch búcsúztatott.

Ez a magyar küldöttség második érme a milánói világbajnokságon. Egy nappal korábban Szilágyi Áron harmadik lett kardban.

Korábban írtuk