Mint ismert, a harmincegyszeres magyar bajnok FTC 25 év után tért vissza Európa legrangosabb kupasorozata, a Bajnokok Ligája csoportkörébe, ahol a Barcelona ellen, a Camp Nouban kezdte meg a szereplést. A második fordulóban hazai pályán is bemutatkozhatott a zöld-fehér együttes, méghozzá Szerhij Rebrov vezetőedző korábbi klubja, a Dinamo Kijev ellen.

Hirdetés
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Bajnokok Ligája, G csoport, 2. forduló:
Ferencváros-Dinamo Kijev (ukrán) 2-2 (0-2)
Groupama Aréna, v.: Ivan Kruzliak (szlovák)
Gólszerzők: Tokmac Nguen (59.), Boli (90.), illetve Cigankov (28., 11-esből), De Pena (41.)
Piros lap: Szidorcsuk (86.)
Sárga lap: Somália (12.), Heister (21.), Haratin (27.), Laidouni (71.), Tokmac Nguen (72.), illetve Szidorcsuk (52., 86.), Bujalszkij (76.)

Ferencváros: Dibusz – Lovrencsics (Botka, 86.), Blazic, Kovacevic (Dvali, 86.), Heister – Sigér (Mak, 73.), Haratin (Laidouni, 65.), Somalia – Zubkov, Isael (Boli, 73.), Tokmac Nguen

Dinamo Kijev: Bojko – Kedziora, Zabarnyij, Popov, Karavajev – Bujalszkij (Garmas, 81.), Szidorcsuk, Saparenko (Baluta, 89.) – Cigankov (Rodrigues, 93.), Szuprijaha (Verbic, 89.), De Pena


A Ferencváros kezdőcsapatában nem sok változás történt a hétvégi, Újpest elleni derbihez képest: a védelemben ezúttal Adnan Kovačević, a középpályán Sigér Dávid és Ihor Haratin, míg a támadósorban Isael kapta meg a lehetőséget. A koronavírus-járványra való tekintettel ugyan csupán a nézőtér harminc százalékát tölthették meg a szurkolók, de a drukkerek már a bemelegítés alatt is bíztatták a ferencvárosi játékosokat, a kezdő sípszó után pedig még hangosabb lett a közönség.

A találkozó első percei főleg az ismerkedésről szóltak, egyik kapu sem forgott veszélyben. Az első helyzetre egészen a hetedik percig kellett várni, ekkor Isael a tizenhatos bal csücskéről jobbal tekerte labdát a vendég kapura, de Bojko védett. A Fradi helyzetére próbált gyorsan reagálni a Dinamo, de csak egy eltört lövésre futotta. A zöld-fehérek igyekeztek kezükbe venni az irányítást, többször is megjáratták a labdát az ellenfél tizenhatosának előterében, hátha sikerül feltörniük az ukrán védelmet, de a Dinamo hátvédsora állta a sarat.

A 19. percben a vendégek is eljutottak első komoly helyzetükig: Szuprijaha tört be a tizenhatoson belülre, majd miután áthámozta magát Blazicon, lőni is tudott, de Dibusz Dénes hatalmas bravúrral leért a lapos próbálkozásra. A félidő felénél magára talált a kijevi csapat, mely egyből nyomást helyezett a Fradira.

A 27. percben egy baloldali beadás után Zabarnyij akarta visszakanalazni a labdát, de az elakadt a bevetődő Ihor Haratin kezében, így a szlovák játékvezető büntetőt ítélt. Cigankov a 11-esből a jobb alsó sarokba lőtt (0-1).

A 37. percben Lovrencsics-Heister-Somália-Tokmac volt a labda útja, végül a Fradi norvég játékosa próbálkozhatott 17-18 méterről, de a bal felső sarokba szánt próbálkozása elkerülte a kaput.

A 41. percben egy remek indítás után Bujalszkij indult meg a jobb oldalon, majd a tizenhatos sarkáról a hosszú oldalon érkező De Penát próbálta megjátszani. A becsúszva menteni szándékozó Lovrencsics Gergőről pont az ukrán csapat támadójához, az ő lábáról pedig a Fradi kapujába került a labda, így már kettővel vezetett a Dinamo (0-2).

A játékrész utolsó perceiben ismét rákapcsolt a Fradi, de nem ment igazán a Rebrov-csapatnak, így kétgólos kijevi előnyel vonultak a szünetre a csapatok.

A második félidőt jobban kezdte a Fradi, és bár nem mondhatni, hogy futószalagon jöttek a helyzetek, a szépítés abszolút megérdemelt volt: Zubkov passzolt a tizenhatoson belül pontosan oda, ahová Tokmac kérte, ő pedig jobb oldalról, fordulásból, egy remek lövéssel szépített – a labda a kapufáról pattant a gólvonal mögé (1-2).

Szerhij Rebrov változtatott először: a 65. percben Aissa Laidouni érkezett Ihor Haratin helyére. Nyolc perccel később ismét a Fradi ukrán vezetőedzője cserélt: Sigér Dávid helyett Róbert Mak, Isael helyett Franck Boli lépett pályára. A kettős csere után felpörgött az FTC, de nem találta az ukrán védelem ellenszerét.

Bár sokáig úgy tűnt, a szlovák játékvezető inkább a Fradit bünteti, öt perccel a rendes játékidő vége előtt a vendégek csapatkapitánya, Szidorcsuk kapta meg a második sárga lapját is, így emberelőnyben támadhatott a Ferencváros a mérkőzés hajrájában. Az utolsó öt percre Szerhij Rebrov harcba küldte Botka Endrét és Lasha Dvalit is – előbbi Lovrencsicset, utóbbi Kovacevicet váltotta. A 89. percben a Dinamo is kettőt változtatott: Verbic és Baluta érkezett.

A mérkőzés 90. percében egy szabadrúgást követő Mak-lövés után Laidouni törte el a labdát, de az pont Boli elé pattant, aki közvetlen közelről nem hibázott, egyenlített (2-2).

A ráadás perceire minden erejüket összeszedték a ferencvárosi játékosok, akik mentek előre a győzelemért. Az utolsó percben egy kifejelt szögletet követően Zubkov lőtt, de próbálkozása elkerülte a kaput.

A Ferencváros így végül kétgólos hátrányból felállva, Tokmac Nguen és a csereként beálló Franck Boli góljával 2-2-es döntetlent játszott a Dinamo Kijev ellen a Bajnokok Ligája csoportkörének második fordulójában. Az utolsó magyar pontot szintén a Fradi szerezte a legrangosabb európai kupasorozatban: 1995 novemberében a Grasshoppers elleni 3-3 alkalmával. Az volt Novák Dezső legendás csapatának ötödik pontja a BL-ben.

Korábban írtuk